Remus Pricopie: Din toamnă, elevii vor avea și manuale digitale
Din toamnă, vor exista manuale digitale pentru elevii din România, a declarat ministrul Educației, Remus Pricopie, invitat duminică la emisiunea ”După 20 de ani”, la Pro TV. ”Din septembrie, elevii vor avea pe bănci manuale în formă clasică, iar pe pagina ministerului vor exista manuale în format digital, PDF.”
Autor: Alina-Elena Vasiliu
Ministrul a declarat și că, începând cu anul școlar următor, vom avea noi evaluări pentru elevi, la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.
Pricopie a vorbit despre simulările din acest an pentru examenele naționale, precizând că rezultatele indică o slabă pregătire a elevilor: ”Pe mine, cel puțin, nu mă mulțumesc aceste rezultate, pentru că ele arată că există o problemă.” În acest an, simulările examenelor s-au desfășurat descentralizat, responsabilitatea stabilirii calendarului de testare revenindu-i fiecărui județ. În opinia ministrului, descentralizarea are atât părți bune, cât și dezavantaje. Însă propunerea lui Pricopie este ca, începând de anul viitor, simulările să se desfășoare exact ca în condițiile de examen, cu aceeași rigurozitate și cu aceeași seriozitate. De asemenea, camerele de luat vederi pentru supravegherea elevilor vor fi păstrate și pentru Examenele Naționale din 2013.
Subiectele de la Bacalaureat sunt făcute
Referitor la Bacalaureatul din 2013, ministrul a declarat că subiectele sunt deja făcute de Consiliul Național de Evaluare și că ele conțin sute de itemi a căror combinare se va realiza chiar în ziua examenului. Prin urmare, nimeni nu poate ști ce subiect ar putea fi extras. Pricopie a adăugat că a avut o discuție, în luna ianuarie a acestui an, cu cei care au conceput subiectele, cărora le-a spus: ”Vă rog să procedați așa cum se procedează standard. Nu mai ușor, nu mai greu!”. De altfel, subiectele trebuie să fie standard, de nivel mediu, ”așa cum se întâmplă peste tot în lume”, a adăugat invitatul emisiunii ”După 20 de ani”. Acesta a ezitat să facă o previziune în legătură cu rezultatele examenului de Bacalaureat din acest an, precizând că nu crede că e necesar să facem o estimare și nici să ne propunem un anumit nivel.
Cu privire la adoptarea subiectelor diferențiate de examen din acest an, Pricopie a precizat că aceasta este o măsură luată de Ecaterina Andronescu pe care o consideră corectă: ”Nu vorbim despre modificarea structurii BAC-ului în acest moment, dar subiectele trebuie să fie în corelație cu programa.”
Peste 10.000 de elevi sunt integrați în sistemul dual de învățământ
Invitatul permanent Cristian Hostiuc, jurnalist la Ziarul Financiar a ridicat problema pe care o condamnă directorii de companii, care susțin că ar dori să angajeze tineri, însă absolvenții care vin de pe băncile școlii românești au o slabă pregătire profesională. În replică, ministrul Educației a declarat că 10.500 de elevi sunt integrați, în acest moment, în școli profesionale în sistem dual. Aceasta presupune colaborarea între sistemul educațional și marile companii, astfel încât tinerii să poată avea oportunitatea practicii în timpul școlii.
Unul dintre scopurile declarate ale ministrului este acela de a-i învăța pe copii să învețe, dar și să se adapteze ușor la schimbare. Însă pentru aceasta este necesar și un buget substanțial: ”Când mi s-a propus să fiu ministrul educației, primul lucru la care m-am gândit a fost bugetul. Și n-aș fi acceptat, dacă nu vedeam posibilități de creștere. (...) Eu chiar cred că bugetul educației ar putea să crească până la sfârșitul anului.”
Remus Pricopie a declarat că statul și ministerul fac toate eforturile pentru dezvoltarea sistemul românesc de învățământ. ”Însă nu cred că trebuie să ne fie rușine să spunem că statul poate face unele lucruri, dar sunt și lucruri pe care nu le poate face.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News