Data publicării:

Remus Borza, NOTE politicieni. Cine sunt oamenii săptămânii în politică-VIDEO

Autor: Darius Muresan | Categorie: Politica
WhatsApp

În noua ediție a emisiunii "Borza Analytica", deputatul independent Remus Borza a notat politicienii, taxându-i pentru declarațiile, deciziile și ieșirile politice din această săptămână.

Iată notele date joi de Remus Borza în direct, la DC News Live:

Klaus Iohannis - nota 4: „Pentru lipsa nejustificată de la ședința solemnă a celor două Camere ale Parlamentului prilejuită de aniversarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”.

Gabriela Firea - nota 4: „Pentru bugetul faraonic de 1,2 miliarde de lei, alocat, din banii noștri, ai contribuabililor, celor 22 de companii municipale care o să presteze pentru locuitorii Bucureștiului servicii mult mai proaste și evident mult mai scumpe decât o făceau în anii trecuți firmele private”.

Dănuț Andrușcă - nota 10: „Ar trebui să stea închis în casă. Când întâlnește un ziarst se pierde. Dar e de salutat că a reușit fără nicio cheltuială să ia pachetul majoritar la Șantierul Naval Mangalia. Tot săptămâna aceasta, Dan Andrușcă a participat la Chișinău, alături de Pavel Filip, premierul Republicii Moldova, la semnarea contractului prin care Transgaz, companie a statului român, a preluat transportatorul de gaze VestMoldTransgaz”.

Ionuţ Mişa - fără notă: „Ştiţi că discutam anul trecut că e mare pălăria pentru el. Atunci era ministru al Finanţelor. Acum să nu credem că îi vine mai bine pălăria de şef la ANAF! El nu e prost. Este un om care vine din sistem. Este bun pe funcții de execuție, dar nu de conducere, și nu la acest nivel. Preşedinte ANAF azi e mai important decât preşedintele republicii, decât preşedintele Senatului şi decât prim ministrul. Dacă nu avem un preşedinte ANAF capabil, cu curaj în primul rând, şi cu viziune, finanțele țării colapsează. Nu am ce notă să îi dau, abia a fost numit în funcție".

Mirela Călugăreanu, fostă șefă ANAF, nota 8 - „Mirela Călugăreanu în 2017 a adus la bugetul de stat cu 25 de miliarde de lei mai mult decât predecesorul ei în 2016. Și pe primele 2 luni din 2018, veniturile bugetare au fost cu 21% mai mari decât cele încasate în perioada similară a anului trecut. Din păcate și cheltuielile au crescut cu 38%. Adică nu poate colecta ANAF cât cheltuie guvernul pe pomeni electorale și majorări salariale”.

Ludovic Orban, nota 9 - „Nu îi dau 10, mai are multe de făcut și chiar i-am spus asta. A reușit o excludere de senzație. Senatorul Daniel Zamfir părea intangibil având în vedere notorietatea foarte mare a acestuia. Dar prin inițiativele legislative din ultimul an devenise toxic. Aceste propuneri ale senatorului caracterizate de foarte mult populism veneau în contradicție flagrantă cu doctrina PNL, un partid liberal, un partid de dreapta care trebuie să susțină necondiționat economia de piață și să se opună oricăror ingerințe ale statului în corecta funcționare a acesteia. Orban a fost forțat până la urmă să ia o atare măsură extremă împotriva celui mai popular membru al partidului, tocmai pentru a-și impune autoritatea în partid, contestată de câțiva lideri importanți. După curățenia de primăvară, Orban are obligația de a veni cu o clarificare doctrinară atât de necesară, de a consolida partidul și de a unifica dreapta atât de fragmentată în jurul PNL. Când va reuși toate acestea îi dau 10”.

Andrian Candu, președintele Parlamentului din Republica Moldova și Iurie Leancă, vice prim-ministru: - nota 5: „Au venit pe 27 martie la București, dar au dezamăgit prin atitudine și discurs. Deși ambii sunt cetățeni români manifestă o atitudine duplicitară. O eventuală Unire a Basarabiei cu România i-ar aduce în situația de a-și pierde privilegiile aferente demnităților publice actuale. Nu poți să joci la două capete, Rusia și România, după cum nici nu poți să pui mai presus de interesul național interesele personale sau de grup”.

Theresa May - nota 5: „Theresa May a aprins scânteia. Sper să controlăm focul, pentru că o instabilitate sau un conflict fățiș, chiar și în zona declarativă, nu este de bun augur. Prin reacția sau contra-reacția premierului britanic s-a declanjat practic cel de-al doilea Război Rece. Asta va genera mai multă neîncredere între cele două blocuri militare, NATO și Rusia și cheltuieli mai mari pentru înarmare. Doar SUA anul ăsta a alocat 700 de miliarde de dolari pentru înarmare, cu peste 80 de miliarde de dolari mai mult decât anul trecut. Primele 30 de puteri militare ale lumii au alocat în 2018 peste 1.500 de miliarde de dolari pentru înarmare, în condițiile în care, miliarde de locuitori ai planetei trăiesc în sărăcie și alte câteva zeci de milioane de oameni mor anual din cauza foamei și a maladiilor. Prin decizia de expulzare a 23 de diplomați ruși ca urmare a tentativei de otrăvire a spionului dublu Serghei Skripal e posibil ca Theresa May să fi urmărit o apropiere de UE în pragul Brexitului, în condițiile în care din ce în ce mai mulți britanici se opun ieșirii Regatului din UE. Solidaritatea ieșită din comun a majorității statelor europene și a SUA, manifestată prin expulzarea a peste 150 de diplomați ruși, poate să reprezinte un argument folosit de premierul britanic pentru a temporiza sau chiar anula procesul încă reversibil de ieșire a Marii Britanii din UE”.

Donald Trump - nota 8: „E destul de prins în scandaluri. Și-a mai adus acum o divă blondă pe comunicare Caroline Sunshine, de la studiourile Disney, în condițiile în care principalii consilieri de la Casa Albă l-au părăsit în ultimele luni. E o sabie cu două tăișuri războiul comercial declanșat de Trump în relația cu China și Europa. Săptămâna aceasta, pentru a doua oară în acest an, bursele de la New York au înregistrat o pierdere de 5,7%. Într-o singură zi, gigantul vânzărilor online de carte Amazon a pierdut 53 de miliarde de dolari. Iată că încep să apară avertizorii unei noi crize în SUA care se va propaga la nivel global”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel