Data publicării:
Remus Borza, consilierul premierului Dăncilă: A fost linșaj. Iată dovada
Deputatul Remus Borza, numit săptămâna trecută consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă pe probleme economice, reformă şi fiscalitate, joi, în platoul DCNEWS, a vorbit pentru prima oară despre linșajul la care a fost supus în ultima perioadă.
„În pomul care face roade, toată lumea dă cu pietre. După numirea în funcția de consilier onorific al premierului, „prietenii" mei acoperiți din presă au pus din nou tunurile pe mine. Am fost supus unui linșaj mediatic și unei campanii de discreditare și demonizare. La unison, toți acești deontologici, justițiari și depozitari ai adevărului absolut, urlau cât de penal sunt eu. Vedeți cazierul judiciar?! Ce scrie? Solicitantul nu este înscris în cazierul judiciar. Cu alte cuvinte, e curat", a spus Remus Borza, joi, 6 iunie, în platoul DCNEWS.
„Nu neg că am fost condamnat în 2015 la o pedeapsă de un an cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Doar că, între timp, am fost reabilitat de drept prin efectul legii. Mai mult decât atât, prin decizia CCR nr. 651/25.10.2018, au fost declarate neconstituționale prevederile în baza cărora am fost condamnat. Fiind un popor de justițiari, care și-ar trimite toate elitele la pușcărie, nu o să mă creadă nimeni când o să spun că sunt victima unei condamnări politice și a ingerințelor statului subteran în actul de justiție. De aia nici nu o fac.
După ce Curtea de Apel m-a achitat, ÎCCJ a dispus condamnarea mea fără să administreze nicio probă, contrar normelor de procedură penală. Hotărârea de achitare pronunțată de CAB s-a dat în baza administrării unui probatoriu complex, care a cuprins inclusiv adresă de la Comisia Europeană, ANI, UNPIR și Ministerul Justiției, din care rezulta că nu există incompatibilitate în exercitarea simultană a calității de administrator judiciar și avocat pentru același debitor. Acesta este și motivul pentru care, și azi, la cinci ani de la condamnare, rămân primul și singurul avocat, primul și singurul practician de insolvență condamnat în România pentru conflict de interese. Se adeverește din nou o vorbă din popor: Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită.
După cum se știe, în 2012, am denunțat contractele cu băieții deștepți care au prejudiciat Hidroelectrica, în perioada 2006-2012, cu 1 miliard de euro. Câtă vreme aceste contracte au fost prelungite anterior deschiderii procedurii (iunie 2012) cu încă șase ani, până în 2018, urma ca Hidroelectrica să piardă încă 1 miliard de euro. La deschiderea procedurii insolvenței, compania energetică avea 5,3 miliarde lei datorii și pierderi de peste 700 milioane lei! Trebuia să fac ceva, altminteri puneam lăcatul pe societate.
Printre primele măsuri luate a fost și aceasta: a denunțării contractelor. Până în decembrie 2012, am denunțat aproape 500 de contracte, toate detrimentale Hidroelectricii. După momentul denunțării, pe principiul hoțul strigă hoțul, băieții deștepți ne-au dat în judecată, cerând daune de 1,6 miliarde euro! Cu cine să mă apăr? Cu juriștii societății, majoritatea angajați pe pile, cu aceeași juriști care cu un an în urmă au semntat fără nicio obiecție prelungirea contractelor pentru încă șase ani, deși, până la momentul prelungirii, compania pierduse deja 1 miliard de euro din derularea acestor contracte. Nu administratorul judiciar Borza l-a angajat pe avocatul Borza să apere Hidroelectrica și Euro Insol în procesele cu băieții deștepți. Aprobarea a fost dată de Comitetul Creditorilor, condus de statul român prin ANAF, de Adunarea Creditorilor, care cuprindea 487 de creditori, aceste hotărâri fiind validate de către Tribunalul București și Curtea de Apel București. Pentru reprezentarea în 79 de dosare, colegii mei de la Borza & Asociații au încasat un onorariu de 70.000 euro. În final, numărul proceselor a fost mai mare de 250 și soluționarea lor s-a întins pe o perioadă de patru ani. Toate aceste procese au fost câștigate de Hidroelectrica, iar onorariul de 70.000 euro a fost recuperat de către Hidroelectrica pe cheltuieli de judecată. Iată cum statul român, cu o cheltuială zero, a scăpat de despăgubiri de 1,6 miliarde euro. Chiar și în rechizitoriul făcut pe genunchi și pe repede înainte, în două săptămâni de la începerea urmăririi penale, se constată că prejudiciul este zero.
În loc să primesc o tinichea de la președintele republicii sau să fiu pus la panoul cu fruntași în muncă, am primit o condamnare. Prietenii știu de ce. Trebuia să-i taie aripile unui om care a demonstrat competență, viziune, integritate și curaj", a spus Remus Borza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News