Data publicării:
Remus Borza: Axa Moscova-Beijing, noul centru de greutate al diplomației economice românești
Diplomatul român se bucură când ”este chemat de un coleg la o zi națională, la un șpriț, la o chiftea”, în loc să bată cu pumnul în masă pentru firmele românești, așa cum fac polonezii sau francezii, acuză REMUS BORZA, deputat ALDE de Brașov. Centrul de greutate al diplomației trebuie să se mute spre economic, iar direcția este spre Est, consideră deputatul.
”Din punct de vedere diplomatic, sigur că e nevoie de ajustări. Corpul diplomatic trebuie să capete noi valențe, să fie mult mai orientat spre business. Misiunea fundamentală a unui diplomat este de a susține și a reprezenta interesele comerciale și economice ale țării. Lucrul ăsta aproape că nu s-a văzut în misiunea tuturor diplomaților noștri din '90 încoace. Dădeam exemplul cu ambasadori din Occident care băgau realmente în ședință miniștrii guvernului român. Ai noștri sunt atât de timizi, se limitează doar la socializare, se bucură când sunt chemați de un alt coleg la Ziua Națională, la un șpriț, la o chiftea. Nu asta e misiunea și nu ăsta e scopul diplomatului român. Trebuie să se transforme într-un ambasador veritabil al interesului comercial al României. Are aceleași pârghii pe care le are și ambasadorul Americii care ne scoate la tablă în fiecare zi în ceea ce privește mersul Justiției din România, aceleași pârghii pe care le are și ambasadorul Poloniei care l-a scos la tablă pe viceprim-ministrul Borc - conflictul dintre CET Govora și Uzinele Sodice Govora - și aceleași pârghii pe care le are ambasadorul Franței, ambasadorul Angliei, doar că nu știe să le folosească”, a declarat Remus Borza la DC News Live.
[citeste si]
Axa economică Moscova-Beijing, o prioritate
De asemenea, salvatorul Hidroelectrica consideră că diplomația românească trebuie să-și schimbe ”centrul de greutate”. ”Teodor Meleșcanu e un om cu state vechi în diplomație. (...) Într-adevăr, e o schimbare de paradigmă la nivel mondial. Lucrul acesta ar trebui să ne dea și nouă de gândit în ceea ce privește diplomația românească. Trebuie să schimbăm centrul de greutate. Dacă în anii '90 s-a pus accent pe această axă, Washington-Londra, și a fost o decizie politică corectă, din capul locului, încă de atunci, trebuia dublată de alte axe economice, inclusiv Moscova-Beijing. Pentru că nu putem ignora China, de exemplu, este cea mai mare putere economică, nici India.
La fel, noi am pierdut piața CAER, toate țările ex-sovietice, care au mari resurse și rezerve de petrol și gaze și până la urmă războaiele secolului 21 se duc pe resurse. Nu mai vorbim de țările din Golf, am avut relații extraordinre înainte de '89, fie că vorbim de Iran, de Irak, de Kuweit, de Qatar, de Emiratele Arabe Unite. Le-am neglijat după '90. Africa de Nord, Africa Sahariteană, la fel unde noi am pus umărul la industrializarea acestor țări, noi nici nu suntem prezenți”, a mai spus Remus Borza.
Declarația integrală de la minutul 44:52
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News