Remaniere, la presiunea Bruxelles-ului. De ce a trimis Băsescu o scrisoare USL
Data publicării:
Autor: Ion Voicu, ionvoicu
WhatsApp

Premierul Victor Ponta ar putea face în scurtă vreme o remaniere a guvernului pe care îl conduce, au confirmat pentru DeCe News surse din USL. Pe lângă Ministerul Justiției, unde trebuie rezolvat interimatul, sunt vizate ministerele Transportului și cel al Administrației și Dezvoltării Regionale. Explicația acestor schimbări trebuie căutată la Bruxelles. Presiunile pe care le fac oficialii europeni sunt tot mai mari, iar pârghiile pe care le folosesc aceștia țin de finanțarea externă, într-o conjunctură tot mai tensionată pe piețele bancare.

Practic, România ar rămâne fără fonduri europene, într-un moment când expiră acordul cu FMI, iar necesarul de bani pentru susținerea proiectelor de investiții și acoperirea deficitului nu este ușor de acoperit.

Ca urmare, premierul se vede nevoit să-i sacrifice pe miniștrii Liviu Dragnea și Relu Fenechiu, în prima jumătate a lunii aprilie, dând satisfacție cererilor occidentale de a-i elimina pe miniștrii cu probleme în Justiție din Guvern. Presiunile au crescut după ce Dan Mihalache, unul dintre cei patru ”remaniați” pentru incompatibilitate, în 2012, a pierdut, la prima instanță, procesul cu ANI.

Băsescu a încercat să puncteze la Bruxelles

Informat despre presiunile pe care le face Comisia pe linia MCV, Traian Băsescu a încercat să se remarce, din nou, la Bruxelles. În scrisoarea trimisă premierului și președinților Camerelor, Băsescu propune termene precise pentru rezolvarea problemelor semnalate în Raportul MCV. Printre acestea, punctul 5 se referă la ” Revocarea membrilor Guvernului care fac obiectul unor acţiuni în instanţă pentru fapte penale”. Termenul fixat este de 30 aprilie. Astfel, președintele vrea să creeze impresia că lucrurile s-au mișcat după ce s-a implicat personal, arătând Vestului că mai are influență pe scena politică internă.

Numirea lui Daniel Morar la CCR  a fost un gest prin care Băsescu încearcă să demonstreze Comisiei Europene că nu blochează numirile de șefi la parchete. Cu alte cuvinte, nu se cramponează de o persoană (după ce tabăra portocalie decretase că se prăbușește statul de drept fără Daniel Morar).

Demisia Monei Pivniceru îl lasă în offside pe Morar

Relativa relaxare în ceea ce privește persoana procurorului general arată că Traian Băsescu se concentrează asupra numirii de la DNA, bazându-se și pe sprijinul extern. Presiunile de la Bruxelles pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al DNA s-au accentuat, dar liberalii refuză varianta Kovesi. Negocierile cu reprezentanții Comisiei continuă, iar până în prezent nu s-a ajuns la un acord pe acest subiect.

Între timp, ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a demisionat pentru a respecta condițiile de incompatibilitate la Curtea Constituțională. Daniel Morar continuă să exercite și funcția de procuror general, în așteptarea validării ca judecător CCR.  Cert este că în scrisoarea lui Băsescu, desemnarea conducerii DNA și PG are ”termen imediat”, față de creșterea rolului ANI, de exemplu, care are ca termen 30 aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel