Data actualizării:
Data publicării:

Remaniere guvernamentală. Chirieac: La Finanțe, era necesară de foarte multă vreme. O să intre în manualul de economie

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Într-o intervenție recentă la postul B1 TV, analistul politic Bogdan Chirieac a discutat despre posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să fie nominalizat pentru funcția de Comisar European în domeniul Apărării, menționând că această poziție onorantă depinde de alegerea făcută de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu. Chirieac a comentat și atacurile recente ale lui Ciolacu la adresa miniștrilor săi, subliniind posibila distanțare a PSD de PNL și eventualele remanieri guvernamentale. În plus, el a evidențiat relația pozitivă a liderilor politici români cu Statele Unite, remarcând vizita lui Nicolae Ciucă la Washington și aprecierea de care se bucură acolo.

Ioana Constantin, realizatorul emisiunii "Politica zilei", l-a întrebat pe analistul politic Bogdan Chirieac ce părere are despre informațiile vehiculate în presă conform cărora, pentru funcția de Comisar European în domeniul Apărării, este menționat îndeosebi numele lui Klaus Iohannis. Ioana Constantin a adăugat că "acest lucru intră în coliziune și cu Guvernul, care, desigur, face nominalizarea. Ciolacu l-ar vrea pe Tudose pentru poziția de comisar european pe Economie".

Klaus Iohannis, pensionar?

"Este știrea dată de presa austriacă, despre care am aflat cu toții", menționează Bogdan Chirieac.

2. Sursa: Kla... (klaus-iohannis-2_07931300.jpg)

Sursa: Klaus Iohannis, Facebook

"Eșuând și la NATO, și în pozițiile-cheie ale Uniunii Europene, domnul Iohannis se pare că ar fi interesat, dacă este să ne luăm după ce se vehiculează la Bruxelles (pentru că nu avem o declarație oficială de la Palatul Cotroceni), inclusiv de o funcție de Comisar European.

Funcția de Comisar European este în dreptul României, acolo depinde de nominalizarea pe care o face prim-ministrul României și poate fi nominalizat oricine. Sigur că am avut și foști președinți aleși (vedeți, de exemplu, cazul domnului Traian Băsescu, ce a candidat și a fost ales întâi în Parlamentul României și apoi în Parlamentul European).

Aici e vorba despre nominalizare. Rangul este mult mai mic decât cel de președinte al României... iar asta, timp de două mandate. Să fii apoi nominalizat de către un premier PSD Comisar European... Este un rang mai mic, iar asta mai ales pentru că președintele Iohannis nu s-a evidențiat într-ale hărniciei în cei 10 ani de mandat.

Dar, până acum, e o poziție onorantă aceea de Comisar European. Să vedem dacă va trece peste propriul partid, care nu e bucuros dacă Marcel Ciolacu l-ar nominaliza pe Klaus Iohannis", a declarat Bogdan Chirieac.

Întrebat ce va fi pentru Klaus Iohannis dacă nu această poziție, analistul politic a răspuns: "Aceea de pensionar... sau poate candidează la o funcție de parlamentar în alegerile de pe 1 decembrie, de Ziua națională a României", a adăugat analistul politic.

Atacurile lui Marcel Ciolacu la adresa miniștrilor

"Atât te-a dus capul", "îmi e frică de hărnicia prostului", "nu dă nimenea acatist pentru Boloș" sunt doar câteva dintre cele mai recente atacuri ale prim-ministrului la adresa miniștrilor. De asemenea, într-un atac la adresa lui Nicolae Ciucă, Ciolacu a spus că: "Și eu când am văzut prima oară, am crezut că s-a înscris la conferința democraților, pentru înlocuirea președintelui Joe Biden".

3. Inquam Pho... (ciuca-ciolacu_77615300.jpg)

Inquam Photos / Eduard Vînătoru

"Legat de ce se alege în urma acestor atacuri... se distanțează PNL-ul de PSD și PSD-ul de PNL", a subliniat Bogdan Chirieac.

"PNL-ul e văzut ca un apendice al PSD în momentul acesta, lucru care nu e dorit de liderii PNL, iar probabil că Marcel Ciolacu îi ajută în acest demers. Deocamdată nu există o altă soluție, dar să vedem alegerile viitoare din 1 decembrie, pentru România anului 2025.

Până la urmă, toate cele două partide au șanse, poate alături de UDMR, să facă o majoritate la viitoarele alegeri. Să treacă toamna. Toamna e un moment foarte dificil în România. Iarna, mai vorbim. Dar această toamnă, în mod special, va fi grea din cauza problemelor economice uriașe cu care ne confruntăm.

Referitor la atacurile lui Marcel Ciolacu la adresa miniștrilor, eu cred că am putea să ne așteptăm și la o remaniere guvernamentală, să știți. Fiindcă, pe de altă parte, într-o astfel de Coaliție, ori îți lauzi ministrul, ori îl dai afară. Dar nu îl jignești, că nu are rost lucrul acesta.

Deci eu cred că prim-ministrul Marcel Ciolacu pregătește o remaniere care, fie vorba între noi, cel puțin la Finanțe, era necesară de foarte multă vreme. Domnul Boloș a costat enorm economia românească, o să intre în manualul de economie în universitățile din această țară prin măsurile anti-economice pe care le-a luat", a adăugat Bogdan Chirieac.

Ciucă, la Washington

"Domnia sa a fost la Washington, într-adevăr. Domnia sa este agreat în SUA, fiindcă este decorat de Ambasada Americii la București, de ambasadorul Adrian Zuckerman.

4. Foto: Ager... (coldea-la-dna-ciuca-prima-reactie_35915300.jpg)

Foto: Agerpres

Este o decorație pe care a mai primit-o înainte doar Regele Mihai I al României. Deci, americanii nu uită că l-au avut camarad în teatrele de operațiuni pe generalul Nicolae Ciucă. Acesta n-are o problemă cu America sub nici o formă.

Dar, până la urmă, alegerile au loc în România. Numai că America, în momentul acesta, n-are nicio problemă nici cu Marcel Ciolacu, nici cu Mircea Geoană, nici atât cu Nicolae Ciucă.

Vorbim despre trei lideri politici majori care n-au nicio problemă în relația cu Statele Unite. E o relație esențială pentru România. Vă dați seama că nu s-ar mai putea ca în această zonă să apară un Victor Orbán sau un Karl Nehammer", a conchis analistul politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel