Religie, experimentul în București pe care poți să-l faci singur. Mihai Coman: Efervescență a religiozității pe Internet
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Prof. univ. dr. Mihai Coman, fondator al Facultăţii de Jurnalism, a făcut, în cadrul unui interviu acordat DCNewsTV, o distincție importantă, și anume: nu toată lumea care se declară ca religioasă este afiliată bisericilor. 

„Dacă ne uităm la fenomenele contemporane, la ce se întâmplă acum, vom observa că religia este în creștere, în sensul în care numărul persoanelor care se declară religioase în țările occidentale este destul de mare, undeva la nivelul de 80 la sută. Mai puține persoane declară însă că aparțin unei biserici. Și aici trebuie făcută distincția: nu toată lumea care se declară ca religioasă este afiliată bisericilor. Este un fenomen identificat de socioloaga Grace Davie, în urmă cu vreo 20-30 de ani, intitulat believing without belonging, să crezi, dar să nu te simți integrat, înrolat în activitățile unei biserici”, a spus Mihai Coman în cadrul interviului acordat DCNewsTV, adăugând ulterior: „Sunt oameni care merg la biserică de Crăciun, Paște, la înmormântări, botezuri și nunți, dar nu în fiecare duminică la Liturghie. Să nu uităm că noi avem o tradiție ce vine din rădăcinile folclorice arhaice, în care să faci ceea ce trebuie este mai important decât să te arăți foarte activ în activitățile bisericești sau misionare ale bisericii, adică să-i ajuți pe cei săraci, să te ocupi de orfani, să participi la plantarea de pomi, dacă parohia face așa ceva. În schimbi, să te duci de ziua morților, să faci pomană, sau măcar să lași o hârtie pentru a fi pomenit - sunt încă foarte importante.”

„E de ajuns să mergi într-un asemenea moment prin București, de exemplu, ca să vezi că există credincioși care se simt încă legați de acest lucru”, a adăugat Mihai Coman. 

„Lucrul cel mai interesant este că există o efervescență a religiozității pe Internet”, a remarcat Mihai Coman, care a vorbit în cadrul interviului și despre cultul vedetelor. 

„Vedetele sunt obiect de pelerinaje și de cult cvasi-religios. La Graceland, între 1 și 2 milioane de oameni fac pelerinaj. SUA nu au alt loc de pelerinaj religios. Există Graceland”, a spus Mihai Coman. Din 1982, când legendara reşedinţă a lui Elvis Presley - Graceland - a fost deschisă publicului, peste 20 de milioane de vizitatori i-au trecut pragul. Anual, de pe urma celor care vin în pelerinaj la Graceland, municipalitatea realizează venituri uriașe. 

Interviul cu Mihai Coman, primul decan al Facultății de Jurnalism din cadrul Universității din București:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel