Data publicării:
Relaxare restricţii. Medicul Marinescu, veste bună pentru români: Se va face curând, dar cu câteva condiţii
Directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, medicul Adrian Marinescu este de părere că propunerea de relaxare a măsurilor care previn infectarea cu variantele virusului SARS-CoV 2 este absolut firească, în special în contextul în care boala și-a pierdut semnificativ din agresivitate și nu mai pune presiune pe spitale.
„Treptat, vom renunța la aceste măsuri, așa cum au făcut și alte state din Europa. Este clar că va trebui să învățăm să conviețuim cu acest virus. Pentru a putea relaxa măsurile care previn infectarea este necesar să vedem o reducere a numărului de cazuri și, mai important, să fie un procent cât mai mic de internări, de cazuri severe și, bineînțeles, de ocupare a paturilor de terapie intensivă. Lucrurile acestea se vor întâmpla în săptămânile următoare și este clar că te uiți la situația epidemiologică în momentul în care renunți la acele măsuri. Dar cred că (n.red – relaxarea măsurilor) se va face cât mai curând și cred că se poate face în mod gradual”, consideră medicul Adrian Marinescu.
Specialistul explică ce înseamnă faptul că vom conviețui cu noile variante ale virusului SARS-CoV 2, așa cum este și varianta Omicron, despre care medicul Adrian Marinescu afirmă că este, într-adevăr „o variantă extrem de contagioasă, care se transmite extrem de ușor, dar mulți dintre noi vom face acea formă ușoară de tipul guturaiului. Este important să facem diferența între ce înseamnă o variantă care se transmite ușor și ce ar însemna presiunea pe sectorul medical prin faptul că virulența este mai mare; nu este cazul”, dă asigurări directorul medical al Institutului „Matei Balș”.
Doctorul Adrian Marinescu a mai precizat, pentru DCNews, faptul că, într-o situație pandemică similară celei pe care o traversăm în acest moment, diferența este făcută clar de procentul celor care ajung pe patul de spital cu forme severe. Varianta Omicron, deși mai ușor transmisibilă, nu mai dă forme grave ale bolii, fapt care a determinat scăderea presiunii puse pe spitale și, în special, pe secțiile de terapie intensivă. „Da, ne putem infecta, lucrul acesta se întâmplă într-o măsură mare, la nivelul populației, se ajunge la o protecție la trecerea prin boală, pe lângă vaccinare, dar cât timp nu mai există impact, practic nu reprezintă un lucru major care să ne facă să avem probleme”, conchide medicul Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News