Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Relația cu America, pusă la frigider

Autor: Bogdan Chirieac | Categorie: Stiri
WhatsApp
US-FINANCE-BAILOUT-CAPITOL
US-FINANCE-BAILOUT-CAPITOL

Întâlnirea Iohannis-Trump a reprezentat o uriașă deschidere a Americii față de România. În 8 ani mandat ai administrației democrate la Casa Albă președintele Băsescu s-a întâlnit o singură dată cu președintele Obama, într-o vizită neoficială, când, teoretic, s-a văzut cu vicepreședintele Joe Biden. Iar în timpul întâlnirii celor doi, a crăpat USA și Barack Obama și a făcut cunoștință cu Traian Băsescu, președintele României cu capitala la... Budapest.   

Alegeri prezidentiale 2024

În cazul Iohannis-Trump nu s-a făcut niciun rabat. De la Nicolae Ceaușescu, din anii 70, niciun președinte al României nu a avut parte de conferința de presa comună în Rose Garden.

Ceea ce se cunoaște mai puțin este că Sorin Grindeanu, fostul premier al României, avea toate șansele să se întâlnească cu vicepreședintele Pence, pe 5 iulie. Vizita cuprindea întâlniri cu oameni de afaceri și mari corporații americane din energie, IT, industrie grea și apărare. Vizita trebuia să cuprindă cel puțin Washington-ul și New York-ul. Profileri americani i-au dat nota de trecere lui Grindeanu ca șef al guvernului. Tânăr, cu experiență în management local și central, validat de public prin vot - practic toate caracteristicile necesare pentru a încheia, alături de președintele Iohannis, războiul care a devastat România în epoca Băsescu și pentru a începe reconstrucția.

Surse de la Washington ne-au confirmat că pentru cel puțin 6 luni relația America-România va fi înghețată la nivel politic și de investiții. Singura dimensiune care va continua să se dezvolte într-un ritm alert rămâne cea militară. În treacăt fie spus, cooperarea bilaterală în acest domeniu este atât de puternică încât nu mai ține de schimbările politice de la București. Oricum, România nu are partide extremiste anti-NATO sau anti-UE, nici la putere și nici în opoziție. Ca urmare, noile baze militare de la Galati și Reghin nu vor fi oprite. Este singura veste bună. Din punctul de vedere al securității, România poate fi măcar liniștită. Forțele speciale americane din mijlocul Transilvaniei și baza logistică de la Gurile Dunării vor atrage până la urmă dezvoltare și prosperitate.

Mihai Tudose, noul premier desemnat, înainte să dovedească că este sau nu securist, ar trebui să dea asigurările necesare direct Washington-ului. Lucrul acesta nu se poate face de azi pe mâine. Pare greu de crezut, dar Grindeanu reușiseră să-și convingă atât partenerii americani cât și pe cei europeni de seriozitate și competență. Mihai Tudose ar trebui să folosească luna iulie și chiar august pentru întâlniri informale cu factori de decizie din Occident. Fără asta efectul întâlniri istorice Iohannis-Trump se va pierde în timp. Ca o curiozitate, ambasade occidentale de la București se gândeau că schimbarea lui Grindeanu a fost făcută de ruși, atât de tare a fost deraiată România din traiectoria sa ascendentă. Puțin probabil. Din nefericire, la București, decizii politice importante se iau încă pe glandă având la stânga un ciolac și de-a dreapta un ciorăpel...

În privința lui Sorin Grindeanu, în care Occidentul și, în special, America începuse să investească, lucrurile nu s-au încheiat. Acest tânăr politician român, la momentul potrivit are toate șansele să revină în prim plan. Cu o singură condiție: să traverseze deșertul în liniște și cu demnitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel