Data publicării:

Reînființarea Mitropoliei Tomisului. Vasile Bănescu vine cu clarificări privind poziția BOR

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Vasile Bănescu
Vasile Bănescu

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a venit cu clarificări privind reînființarea Mitropoliei Tomisului.

Într-un interviu pentru Antena 3, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a venit cu precizări privind dorința Înaltpreasfințitului Teodosie de reînființare a Mitropoliei Tomisului:

Reînființarea Mitropoliei Tomisului era cea mai îndepărtată urgență a Bisericii Ortodoxe Române. Rațiunile canonice, pastorale, misionare și administrative actuale pe care s-ar fi putut edifica o discuție despre transformarea actualei Arhiepiscopii a Tomisului în Mitropolie sunt absolut nule. Atât la Constanța, cât și în alte locuri din țară nu este urgentă nevoie de noi înalte funcții ecleziastice, ci de slujirea concretă a omului“, a precizat Vasile Bănescu pentru Antena 3.

Așa cum se arată într-o scrisoare din 19 aprilie 2021 a Cancelariei Sfântului Sinod, conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) i-a refuzat ascensiunea în ierarhie după ce ÎPS Teodosie a solicitat „reactivarea și repunerea în drept a Mitropoliei Tomisului”.

După ce a argumentat din mai multe puncte de vedere de ce Tomisul nu poate avea Mitropolie nici măcar onorifică, Patriarhia Română subliniază comportamentul neconform al Arhiepiscopiei Tomisului. „Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de Mitropolie”, se arată în scrisoare.

Normele sunt încălcate des la Arhiepiscopia Tomisului

„În Arhiepiscopia Tomisului, normele statuare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat «documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin»; admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,50, încălcând hotărârile Sfântului Sinod în acest sens; primirea preoților și nomarhilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc.”, se mai expune în sursa citată.

Sunt probleme administrative, economice sau educaționale

Se înregistrează și „multe probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională”, mai transmite Cancelaria Sfântului Sinod, spunând că au fost prezentate în februarie 2021 în timpul unei ședințe de lucru. Detaliind, se aduc în discuție inițiativele și acțiunile asumate de Arhiepiscopia Tomisului din perioada pandemiei care „au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe Române, mai ales că ele au fost însoțite de o atitudine provocatoare, lipsită de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire” (citește mai multe AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel