Data publicării:

Regulile pe care şoferii români trebuie să le respecte în Bulgaria. Depăşirea vitezei legale se sancţionează, chiar şi până în limita de 10 km/h

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Nadejda Bostanova, Pexels
Fotografie de la Nadejda Bostanova, Pexels

Sute de mii de turişti români merg vara în vacanţe în Bulgaria sau în Grecia tranzitând Bulgaria. Iată cele mai importante reguli care trebuie respectate pe şoselele din ţara de la sud de Dunăre.

Bulgaria are următoarele limite de viteză: 50 km/h în oraşe şi 90 km/h în afara oraşelor. Excepţie fac autostrăzile, unde se poate conduce cu viteză de până la 140 km/h. 

Limita de viteză în zone unde sunt treceri de pietoni este de 20 km/h. Prin comparaţie, în România viteza la trecerile de pietoni este de 30 km/h. 

De asemenea, autorităţile bulgare solicită şoferilor să aprindă luminile de întâlnire/ faza scurtă atunci când se află în trafic. Toţi copiii cu vârsta de până la 12 ani trebuie să stea în scaune speciale, cu centura de siguranţă pusă, lucru obligatoriu şi pentru restul pasagerilor din maşină. 

E important de ştiut şi că, în cazul unei opriri de urgenţă, şoferul şi pasagerii trebuie să poarte veste reflectorizante, chiar şi în timpul zilei, dar şi că aparatele care bruiază radarele poliţiei sunt ilegale, scrie localrent.com

La capitolul sancţiuni, bulgarii nu se joacă. Astfel, amenzile pentru depăşirea vitezei sunt după cum urmează: 10 euro pentru depăşirea cu 10 km/h a vitezei legale, 25 euro pentru depăşirea cu 20 km/h, 50 euro pentru depăşirea cu 30 km/h şi tot aşa. De asemenea, şoferii care parchează ilegal pe locurile destinate persoanelor cu handicap vor fi amendate cu 100 euro, şoferii care transportă copii care nu stau în scaune speciale vor fi amendaţi cu 25 euro, iar dacă pasagerul sau şoferul nu poartă centura de siguranţă, amenda va fi de 25 de euro. 

Şi circulaţia fără lumini de întâlnire se sancţionează, cu 10 euro. Legea este extrem de aspră cu şoferii care conduc în stare de ebrietate, amenda variind între 250 şi 500 de euro pentru prima abatere şi până la 1000 de euro pentru abateri repetate. Doar amenzile peste valoarea de 25 de euro pot fi contestate, mai arată sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel