Regulile de bază pentru transportul copiilor cu maşina. Ce sancţiuni riscă şoferii care nu le respectă
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Anastasia Shuraeva - Pexels
Foto: Anastasia Shuraeva - Pexels
Astăzi, poliţiştii Brigăzii Rutiere, în colaborare cu Fundaţia pentru "Siguranţa Auto Copii" au desfăşurat o activitate care a vizat creşterea gradului de conştientizare a participanţilor la trafic cu privire la riscurile la care se expun în situaţia în care nu utilizează centura de siguranţă, respectiv nu folosesc dispozitivele de fixare în scaun atunci când transportă copii.

În cadrul acestei activităţi au fost purtate discuţii cu conducătorii auto despre importanţa utilizării centurii de siguranţă şi au fost oferite stiker autocolant "Bebe la bord", flyere care conţin recomandări utile, precum şi un ghid complet de montare corespunzătoare a dispozitivelor de retenţie.

Reamintim conducătorilor auto faptul ca nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă se sancţionează cu 2-3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare, iar nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare, precum şi nerespectarea condiţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţa constituie contravenţie şi se sancţionează cu 4-5 puncte amendă şi 3 puncte de penalizare.

Precizările legate de utilizarea corectă a dispoziţiilor de fixare în scaun, respectiv a centurilor de siguranţă sunt următoarele:

- Copiii cu o înălţime de până la 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

- De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

- Conducătorii de autovehicul sunt obligaţi să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centura de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

** Există şi excepţii de la această regulă, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii nu este obligatoriu atunci când copilul se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

** Totodată, se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului, copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă.

- Conducătorul de autovehicul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia.

** În aceste cazuri, transportul copilului se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului, iar în cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

- Menţionăm că dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.

** Prin excepţie, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii, potrivit instrucţiunilor producătorului pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor, numai după dezactivarea airbagului frontal corespunzător locului, informează Brigada Rutieră.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel