Reguli pentru publicitatea politică plătită. Ce trebuie să facă România. Dan Motreanu, informații de la Bruxelles
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Dan Motreanu a prezentat noile reguli adoptate de Parlamentul European privind publicitatea politică plătită.

"Parlamentul European a adoptat noi reguli de transparență pentru publicitatea politică. În contextul schimbării regulilor la nivelul UE, autoritățile din România trebuie să adopte reglementări mai transparente în privința chelturii banilor alocați pentru partide.

Publicitatea politică plătită va trebui să fie marcată în mod clar și să fie furnizate o serie de informații-cheie, printre care numele sponsorului, afișat vizibil. De asemenea, trebuie să conțină o notificare menită să asigure transparența care să fie ușor de accesat și să precizeze suma cheltuită, proveniența fondurilor utilizate, legătura dintre publicitate și alegerile sau referendumurile relevante.

Folosirea datelor cu caracter personal pentru vizarea unui public-țintă în publicitatea politică online va fi permisă numai dacă datele au fost colectate de la persoana vizată, care și-a dat consimțământul pentru utilizarea lor în cadrul publicității politice.

Vor fi interzise tehnicile de direcționare și amplificare în materie de politică care utilizează sau deduc date cu caracter personal sensibile, cum ar fi originea etnică, convingerile religioase sau orientarea sexuală.

Pentru a limita ingerințele străine în procesele democratice europene, sponsorizarea reclamelor din afara UE va fi interzisă pe o perioadă de trei luni înaintea alegerilor sau referendumului.

Noile reguli vizează reclamele politice remunerate. Acestea nu afectează conținutul reclamelor politice și nici regulile privind desfășurarea și finanțarea campaniilor politice. Opiniile personale, opiniile politice, cum ar fi orice conținut jurnalistic nesponsorizat, sau comunicarea privind organizarea sau participarea la alegeri nu sunt afectate", a scris Dan Motreanu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel