Data publicării:
REGULI noi. Daniel Radu, șeful Poliției Animalelor: Ce trebuie să faci dacă vezi că un animal se află în pericol
de Andrei Itu Daniel Radu, șeful Poliției Animalelor, a spus într-un interviu pentru DC News, ce trebuie să știe cetățenii despre modul în care a început și funcționează structura nou înființată în cadrul Poliției.
'Cetățenii ar trebui să știe faptul că Poliția Animalelor, o structură nou înființată în cadrul Poliției Române, are ca scop aplicarea unor măsuri legale, ferme, față de cei care încalcă legislația incidentă în domeniul protecției animalelor. Totodată, un deziderat este și asigurarea condițiilor optime pentru animalele aflate în dificultate, care fac obiectul demersului amintit anterior. Pe de o parte, urmărim să îi pedepsim pe cei care comit fapte ilegale, pe de altă parte să oferim protecția animalului aflat în dificultate.', a declarat comisar-șef de poliție Daniel Radu.
'Modalitatea de sesizare a Poliției Animalelor este unitară, dar cu anumite particularități, în funcție de situația semnalată. Dacă vorbim despre o situație de urgență, în care este imediat necesară înștiințarea structurii, apelarea se face prin numărul unic de urgență 112, aplicabil pentru toate urgențele de la nivel național. Dacă este vorba despre o situație cu animale aflate în dificultate, dar non-urgentă, cetățenii au la dispoziție celelalte căi de notificare, respectiv prin sesizare directă la sediile Poliției, prin e-mail sau contactare directă a polițiștilor din teren.', a adăugat Daniel Radu, şeful Poliţiei Animalelor.
'Cetățenii trebuie să știe că această structură este la început de drum, care ne așteptăm să fie anevoios, dar pe care îl parcurgem cu pași repezi. Suntem operaționali, numeric suntem prevăzuți în așa fel încât să acoperim problematica la nivelul fiecărui județ. Avem în structură inclusiv medici veterinari, care au expertiză în a stabili într-un mod operativ necesitatea scoaterii din starea de pericol a unui animal. Elementul de noutate este adus de legislația nou adoptată, ordinul de plasare. Acest instrument îl aștepta cu mare dorință Poliția și societatea civilă. Practic, în momentul în care polițistul constată că un animal se află într-o stare de pericol, are instrumentul legal să îl extragă din starea respectivă și să îl încredințeze unui serviciu specializat constituit la nivelul consiliilor județene, unde poate primi îngrijirea de care are nevoie.', a concluzionat Daniel Radu,şeful Poliţiei Animalelor, pentru DC News.
Senatorul Marius Marinescu a precizat pentru DC News importanța înființării mult așteptatei structuri, Poliția Animalelor
'Poliția Animalelor începe în forță. Este o instituție așteptată de 12 ani după intrarea în vigoare a Legii pentru protecția animalelor (Legea Marinescu). Este pentru prima dată în istoria legislativă a României când cruzimile asupra animalelor sunt pedepsite cu închisoare. Legea obligă MAI și DSV să aplice prevederile și în colaborare cu instituțiile de specialitate. Mulțumim domnului fost ministru de Interne, Marcel Vela, care a dat curs solicitărilor noastre și a inițiat înființarea Poliției Animalelor.' a declarat Marinescu.
'De asemenea, mulțumim și dumnevoastră, presei, pentru sprijinirea demersurilor noastre. Este important de menționat și buna colaborare pe care am avut-o și o avem cu IGPR, prin domnul comisar Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al instituției. Ne bucurăm că noua structură a MAI, Poliția Animalelor, este condusă de domnul comisar șef Daniel Radu, iubitor de animale, profesionist desăvârșit. De curând, am avut onoarea să discut cu domnia sa despre aplicarea cu fermitate a prevederilor legale și colaborarea cu ONG-urilor de specialitate. Sunt convins că și domnul Lucian Bode, ministrul de Interne în exercițiu, se va preocupa de funcționarea optimă a structurii nou înființate.' a adăugat Marinescu.
'Poliția Animalelor trebuie să se ocupe de: - prevenție, depistarea și sancționarea persoanelor care săvârșesc cruzimi asupra animalelor, prevenirea și sancționarea exemplară celor care nu sterilizează animalele și le abandonează; sancționarea autorităților, consilii județene și municipale, care nu au înființate adăposturi; sancționarea dură a traficanților de animale, în special câini și pisici, precum și a braconierilor; înființarea registrului unic de evidență a celor care au comis cruzimi asupra animalelor; educarea copiilor în școli în spiritul iubirii pentru lumea necuvântătoarelor; obligarea televiziunii și radiodifuziunii naționale de a promova teme de protecție a animalelor prevăzute în Legea de protecție a animalelor (Legea Marinescu); prevenție prin scop utilitar - campanii de adopții și de dresat câini în scopuri terapeutice, salvare a sinistraților în caz de cutremure sau inundați și promovarea dresajului.' a concluzionat Marius Marinescu, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News