Reguli esențiale de sănătate pentru a reduce riscul de deces cu aproape 80%
Un nou studiu a descoperit că doar câteva obiceiuri cheie în ceea ce privește stilul de viață ar putea ajuta la reducerea cazurilor de deces.
Cercetătorii de la Asociația Americană a Inimii, care au studiat peste 5.600 de persoane, au descoperit că cei care au avut o dietă sănătoasă, au dormit între șapte și nouă ore pe noapte, nu au fumat, au făcut exerciții fizice și și-au controlat tensiunea arterială, glicemia, colesterolul și greutatea și-au redus riscul de a dezvolta boli cardiovasculare (MCV) cu 36%.
În plus, persoanele care aveau un istoric familial de boli cardiovasculare și-au redus cu 39% riscul de a dezvolta această afecțiune, de a muri din cauza inimii și a unui accident vascular cerebral. Riscul lor de a muri din orice cauză a fost redus cu aproape 80%.
Iar Jiantao Ma, cercetător principal și profesor în cadrul diviziei de epidemiologie a nutriției de la AHA, a declarat că dacă urmați aceste opt sfaturi ați putea reduce riscul decesului, indiferent de vârstă sau de istoricul de sănătate.
Profesorul Ma a declarat: "Rezultatele studiului nostru ne spun că, indiferent de vârsta reală, cronologică, comportamente mai bune pentru sănătatea inimii și gestionarea factorilor de risc pentru bolile de inimă au fost asociate cu o vârstă biologică mai tânără".
Cercetătorii au analizat modul în care alegerile unui stil de viață sănătos pentru inimă au influențat îmbătrânirea biologică a organismului și a celulelor sale, care contribuie la sănătatea generală a unei persoane.
O multitudine de factori influențează modul în care organismul îmbătrânește, inclusiv genetica, dieta, exercițiile fizice și mediul înconjurător. Aceste lucruri afectează ADN-ul unei persoane, lăsând anumiți "markeri".
Oamenii de știință pot citi acești markeri și îi pot folosi ca indicatori ai probabilității de a dezvolta anumite condiții de sănătate, cum ar fi cancerul sau bolile de inimă.
În cadrul studiului, publicat în Journal of the American Heart Association, cercetătorii au analizat ADN-ul a 5.680 de participanți la Framingham Heart Study, care a început în 1948 și urmărește persoanele și familiile lor pentru a înțelege riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.
Subiecții aveau o vârstă medie de 56 de ani.
Deoarece setul de date merge atât de departe în timp, cercetătorii au avut detalii despre istoricul familial al participanților, ceea ce le-a permis să știe dacă aceștia erau predispuși genetic să dezvolte boli de inimă.
Persoanele cu un stil de viață mai sănătos aveau vârste biologice semnificativ mai tinere decât vârsta lor cronologică reală
Apoi, au acordat fiecărui participant un scor pentru stilul de viață, pe baza celor opt orientări esențiale pentru viață ale AHA, de la unu la 100 - unde 100 este cel mai bun scor pe care îl poate obține cineva, ceea ce înseamnă că a respectat perfect toate cele opt orientări.
În primul rând, dieta unei persoane a fost evaluată în funcție de cât de bine se încadra în planul AHA's Dietary Approaches to Stop Hypertension.
Dieta este bogată în legume și săracă în carne cu conținut ridicat de grăsimi, băuturi zaharoase și alimente cu conținut ridicat de sare.
În continuare, a fost evaluată calitatea somnului participanților, aceștia trebuind să aibă între șapte și nouă ore de somn pentru a obține un scor bun.
De asemenea, cercetătorii au acordat un punctaj bun unui participant dacă acesta făcea exerciții fizice în mod regulat și nu fuma.
Apoi au evaluat participanții pe baza unor măsuri fiziologice. Persoanele care au obținut un punctaj ridicat au avut un IMC mai mic, un colesterol mai mic, o glicemie și o tensiune arterială mai stabile.
Atunci când au analizat obiceiurile lor de viață, istoricul familiei și modificările ADN-ului, cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut un scor ridicat în ceea ce privește stilul de viață au avut cu 36% mai puține șanse decât persoanele cu un scor scăzut de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.
Persoanele care erau predispuse genetic să dezvolte boli cardiovasculare și-au redus mortalitatea din toate cauzele cu 78%.
În plus, ei au descoperit că persoanele cu un stil de viață mai sănătos aveau vârste biologice semnificativ mai tinere decât vârsta lor cronologică reală, ceea ce sugerează că un stil de viață sănătos pentru inimă i-a ajutat să-și inverseze ceasul genetic, a scris profesorul Ma.
El a adăugat: "Mesajul nostru este că toată lumea ar trebui să fie atentă la cei opt factori de sănătate ai bolilor de inimă și ai accidentului vascular cerebral".
O limitare a studiului pe care cercetătorii o remarcă este că au măsurat doar ADN-ul unui participant la un moment dat în viața sa.
Cu toate acestea, cercetări anterioare au constatat că markerii genetici ai oamenilor pot fluctua foarte mult într-o perioadă scurtă de timp, ceea ce înseamnă că poate fi dificil să se obțină o citire exactă dintr-o singură probă, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News