Regulamentul Camerei Deputaţilor, schimbat. USR şi AUR atacă la CCR. PNL: O surpriză neplăcută. S-ar putea ca USR să nu înţeleagă necesitatea...
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Parlamentul României / Foto: Facebook, Parlamentul României
Parlamentul României / Foto: Facebook, Parlamentul României
Camera Deputaţilor a adoptat schimbarea regulamentului, astfel că parlamentarii care vor mai fi violenţi în exprimare sau acţiuni vor fi sancţionaţi. Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, s-a arătat, însă, surprins de faptul că USR nu a fost de acord cu modificările. 

"Există, în momentul de față, un risc major împotriva democrației, nu numai parlamentare ci și în ansamblul ei, în societate, pentru că astfel de comportamente necombătute, nesancționate, ar putea fi împrumutate, multiplicate și în societate. De aceea consideră, și astăzi ați văzut că am modificat regulamentul, că ele trebuiesc sancționate, așa cum subliniem încă odată că agresivitatea și violența nu trebuie să devină norme de conduită în Parlamentul României, așa cum ele sunt sancționate și în societate.

Nu înțelegem de ce unui parlamentar i se poate permite un limbaj licențios, nu înțelegem de ce unui parlamentar i se poate permite violență fizică și verbală, nu înțelegem de ce unui parlamentar i se poate permite a amenința, în condițiile în care, în societate, unui om normal, aceste lucruri pot să-i genereze probleme, sancțiuni, contravenții sau poate chiar dosare penale.

De aceea, astăzi, și urmare a faptului că aceste comportamente s-au repetat, nu a fost vorba despre un caz izolat, există foarte mulți parlamentari care au fost amenințați, hărțuiți verbal, fizic, atât în plen, în Comisii, chiar în ședințele Biroului Permanent am avut astfel de situații. Prin urmare, am hotărât să avem o acțiune fermă, ați văzut, de ieri până astăzi am propus modificarea regulamentului și am definit noi reguli clare care să sancționeze astfel de comportamente. Din păcate, trebuie să o spunem, nu putem legifera bunul simț, nu putem legifera morala, nu putem legifera educația, sunt lucruri pe care le ai sau nu le ai. În schimb, pentru a defini cât mai bine cadrul în care avem aceste dezbateri, care pot fi aprinse de altfel, pot fi niște dezbateri parlamentare în care să pui patos dar, atenție, nu trebuie să confundăm această dezbatere aprinsă cu acte de violență verbală și fizică, cu discurs de ură, cu discurs care incită la violență sau cu, ați văzut foarte bine, amenințări la adresa colegilor.

Acestea sunt argumentele cu care astăzi am venit în Parlament pentru a susține modificările regulamentului. Am adăugat o parte de impunere, ați văzut foarte bine, de aplicare a acestor sancțiuni, imediat, în cadrul ședințelor. Aceasta este noutatea și am stabilit, bineînțeles, o linie roșie peste care, spunem noi, nu permitem, de acum încolo, a se mai trece. A existat o majoritate covârșitoare care a inițiat aceste modificări, mare parte a partidelor parlamentare le-a susținut și considerăm că în momentul de față avem un cadru foarte bine definit care sperăm noi să pună capăt acestor comportamente", a declarat Ionuţ Stroe.

USR vrea să atace la CCR noile reguli 

USR și AUR au anunțat că vor ataca noul regulament la CCR. VEZI MAI MULTE AICI

"Este, într-adevăr, o surpriză și pentru noi, una neplăcută, ce-i drept, această atitudine a USR. Nu este prima oară când se întâmplă.

Este o notă proastă, din punctul nostru de vedere, o notă proastă în plan public, să vezi, pe de-o parte că USR-ul s-ar putea să nu înțeleagă necesitatea sancționării unor astfel de comportamente. Pe de altă parte, este o notă proastă să fii asociat cu AUR, de fiecare dată, pentru că există o anumită frecvență a acestor gesturi politice. Pe de-o parte au votat împotriva modificărilor regulamentului, pe de altă parte, ați văzut foarte bine, au anunțat, la fel ca și AUR, că vor contesta la CCR aceste măsuri. Sunt lucruri care îngrijorează, lucruri care spun mult despre puterea de înțelegere a celor din USR, în legătură cu aceste comportamente sau cu modul în care le tolerează sau nu. Pe de altă parte, ca notă generală, este oarecum rușinos să te asociezi, și de data aceasta, cu AUR", a mai punctat purtătorul de cuvânt al PNL. 

USR a acuzat şi că parlamentarii nu au acordat suficientă importanţă moţiunii simple împotriva lui Virgil Popescu. 

"Tocmai vorbeam despre puterea de înțelegere a USR-ului, în legătură cu aceste acte de violență verbală, fizică, amenințări, despre asta a fost vorba, nimeni nu s-a ascuns de aceste lucruri. De altfel, dacă USR avea vreo problemă, putea, punctual, să voteze împotrivă sau pentru anumite amendamente. Cât privește moțiunea simplă inițiată de USR, ea a parcurs întregul proces parlamentar, a fost dezbătută, din păcate, acel incident de Luni, fără precedent în istoria Parlamentului, a întrerupt intervenția ministrului. În schimb, procedura s-a finalizat astăzi prin sesiunea de vot final", a mai spus acesta.

Interdicţia filmării şedinţelor, SCOASĂ

"După cum ați văzut, decizia finală nu a cuprins aceste lucruri. De altfel, noi, liberalii am dialogat chiar cu dumneavoastră, reprezentanții presei, în a elabora aceste amendamente, aceste reguli care să completeze regulamentul. Acele prevederi nu au mai apărut la votul final. De altfel, de asta este vorba atunci când vorbim despre o dezbatere parlamentară civilizată, cu argumente, ca fiecare să-și susțină punctul de vedere, iar la final să se ia decizia corectă.  

Noi nu am incomodat intervențiile publice ale niciunui vorbitor, nu am agresat, nici fizic și nici verbal, nu am deranjat ședința publică. Live-uri pe Facebook putem să facem și astăzi, dar din banca noastră, fără a merge amenințător către vorbitor. PNL, într-adevăr, s-a manifestat vizual și, poate, chiar acustic în precedentele mandate. În schimb, niciodată nu am agresat fizic sau verbal. Niciodată nu am deranjat ședința, niciodată nu am întrerupt-o, niciodată nu am încercat să bruiem sau să insultăm, sau să folosim un limbaj licențios", a concluzionat Stroe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel