„Regula șvaițerului“ și telefonul la volan, chiar și când avem hands-free. Titi Aur: Influențe psihologice grave / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Titi Aur a spus cât de nociv este vorbitul la telefon, chiar și cu dispozitive hands-free , atunci când conducem.

Foarte mulți șoferi nu văd o problemă să vorbească la telefon atunci când conduc, deși utilizarea acestuia este interzisă la volan. În plus, pentru a evita eventuale sancțiuni, mulți apelează la dispozitive hands-free, însă potrivit lui Titi Aur orice discuție la telefon, prin orice mijloace, poate aduce efecte dăunătoare capacității psihologice a șoferului:

„În afară de genii, Einstein, Napoleon, etc, cei care erau capabili să facă mai multe lucruri în același timp, noi ceilalți, muritorii de rând, am aflat acest lucru și din punct de vedere medical, și din punct de vedere psihologic, facem o activitate principală pentru care alocăm în jur de 80-90% din capacitatea noastră intelectuală. Restul de 10-15% rămâne pentru a doua, a treia activitate. Când citesc o carte și scarpin și pisica, eu mă concentrez la cititul cărții, iar pisica o scarpin instinctiv.

Când conduc mașina, cred că suntem toți de acord că ar trebui ca activitatea principală să fie condusul mașinii. Când apare telefonul, în afara faptului că-l țin în mână și am o mână ocupată, deși există și cazuri când folosim hands-free, iată ce se întâmplă în creier. O discuție simplă la telefon nu distrage activitatea principală, care este condusul, dar discuția poate să degenereze, poate să fie legată de dragoste, de copii, de muncă, de facturi, că a murit cineva apropiat, iar în acel moment creierul decuplează automat de la activitatea principală, care era condusul mașinii, și face activitate principală vorbitul la telefon. La fel se întâmplă și când apare o discuție aprinsă în mașină“, a spus Titi Aur.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Cum să depășești pentru a avea un consum cât mai mic. Titi Aur te învață să „curgi“ cu mașina pe șosea

„Regula șvaițerului“

„Probabil că au pățit foarte mulți să vorbească la telefon și în timp ce treceau prin anumite locuri nu au știut pe unde au trecut, au pierdut detalii. Ei au condus, dar au condus secundar. Doar șansa a făcut ca în acea perioadă să nu apară ceva special. Culmea e că de cele mai multe ori nu se întâmplă nimic, ceea ce e grav, pentru că îți dă acea încredere.

Aici intră în următoarele regulă din accidentologie, regula șvaițerului, în care ne imaginăm un cașcaval cu găuri pe care îl tăiem în mai multe felii și fiecare felie înseamnă ceva, de pildă calitatea drumului, gradul de pregătire al șoferului, etc. Accidentul se întâmplă când un fascicul de lumină imaginar trece prin mai multe găuri. De obicei, pentru o singură gaură nu se întâmplă un accident. Un șofer nepregătit nu face accident, un șofer care doar merge cu viteză nu face mereu accident, dar când se cumulează mai multe, apare accidentul. Când punem în discuție vorbitul la telefon, avem problema asta. Vorbind la telefon foarte des, ni se pare că e normal și că nu se poate întâmpla nimic. Atunci când mai apare altceva, apare accidentul, iar atunci spunem că nu e din cauza telefonului. Aici e toată gravitatea!“, a concluzionat Titi Aur.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Ce i-ar putea aștepta pe trotinetiștii din România. Propunerile lui Titi Aur reduc drastic accidentele / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel