Data publicării:

Regretul artistului Bogdan Petry, după moartea lui Nicu Covaci: I-am promis că-i fac o caricatură, dar am realizat-o abia acum / foto în articol

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Cultura
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Artistul plastic Bogdan Petry i-a făcut o caricatură lui Nicu Covaci, solistul legendar al trupei Phoenix.

Nicu Covaci, liderul legendar al trupei Phoenix, a murit vineri seara la vârsta de 77 de ani, la Spitalul Județean din Timișoara. Artistul s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate în ultimele luni și a fost operat pe creier pentru a i se extirpa o tumoră.

„Acum, când în Parcul Rozelor din Timișoara se desfășoară Opera-rock ,,Meșterul Manole”, purtat de această muzică sublimă, s-a înălțat spre cer sufletul celui care a fost și va rămâne Nicu Covaci.

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească“, a scris Dorel Săndesc, directorul Spitalului Județean Timișoara, pe Facebook.

Decesul lui Nicu Covaci a îndurerat întreaga societate, dincolo de talentul artistic și sutele de compoziție, solistul remarcându-se printr-o personalitate de luptător, care toată viața sa s-a bătut pentru libertate și dreptate.

CITEȘTE ȘI            -          EXCLUSIV  Nicu Covaci, legenda trupei Phoenix, a murit. Maria Gheorghiu: A fost înălțător să cânți alături de el. Am simțit cum energia lui se transfera și creștea în noi

Regretul artistului Bogdan Petry

Bogdan Petry este unul dintre cei mai cunoscuți caricaturiști din țară, iar în urmă cu mai mulți ani i-a promis lui Nicu Covaci că îi va realiza o caricatură. În ciuda angajamentului, Bogdan Petry a realizat caricatura abia după decesul solistului.

„Acum mai bine de 5 ani, i-am promis lui Nicu, că o să-i fac o caricatură. N-am reușit să mă țin de cuvânt și firește că regret foarte mult, dar i-am făcut azi, o caricatură in memoriam. Dumnezeu să-l ierte pe ultimul nostru haiduc, pentru că altul nu mai avem, ori n-am auzit eu de el“, a scris Bogdan Petry pe Facebook.

Nicu Covaci nu a mai apucat să-și vadă caricatura, dar cu siguranță că de acolo de unde este, e mulțumit de rezultatul muncii lui Bogdan Petry.

CITEȘTE ȘI            -            Umilință fără margini pentru Nicu Covaci la un an înainte să moară. Cum a fost respins din organizația muzicienilor cu câteva sutimi sub prag

Nicu Covaci a fost singurul copil al unei croitorese (Tamara) originară din Basarabia (satul Pripiceni-Răzeși, județul Orhei - din relatarea compozitorului) și al unui tată bănățean de lângă granița cu Serbia. El a crescut fără tată până la vârsta de circa 11 ani, deoarece acesta a fost deținut politic la primul Canal Dunăre-Marea Neagră timp de aproximativ 10 ani, scrie Wikipedia.

A început de mic copil să ia lecții particulare de pian, acordeon și limbă franceză, germană și engleză. Mai târziu, după ce a învățat singur să cânte la muzicuță, a luat și lecții de chitară.

A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Nicu Covaci a părăsit România în 26 octombrie 1976, stabilindu-se mai întâi în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania.

Covaci a fost și un iubitor al motocicletelor și al sportului, practicând, printre altele, atletismul, canotajul, karate, boxul, înotul și scufundatul sportiv.

Pe 23 noiembrie 2019 a fost lansată cartea „Nicolae Covaci – Pictorul”. Aceasta prezintă în premieră peste 100 de fotografii cu lucrări de pictură și sculptură realizate de-a lungul timpului de liderul Phoenix. Albumul este structurat în zece secțiuni și are 116 pagini. Pe lângă comentariile scrise ale lui Covaci, cartea include și 12 coduri QR, care conectează paginile volumului tipărit cu mediul online, fiind astfel prima carte hibridă (smart-book) din domeniul artelor plastice, publicată în România și, probabil, în lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel