Cine e regizorul rus care l-a înfruntat pe Putin la Cannes 2022
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov a luat poziţie împotriva războiului din Ucraina după premiera mondială a peliculei sale ''Tchaikovsky's wife'' la Festivalul de Film de la Cannes, informează Reuters. 

Nu războiului! a spus el în rusă în timp ce primea aplauze la scenă deschisă după proiecţia peliculei Tchaikovsky's wife, o dramă cu acţiunea plasată în secolul al XIX-lea, singurul film al unui regizor rus prezent pe Croazetă.

Organizatorii festivalului au interzis prezenţa delegaţiilor ruse oficiale la eveniment şi l-au invitat pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să adreseze un mesaj în direct din Kiev la ceremonia de deschidere a festivalului. Zelenski a îndemnat membrii industriei de film să ia poziţie împotriva conflictului din Ucraina.

Unul dintre cele 21 de filme selectate în competiţia pentru mult râvnitul Palme d'Or, pelicula lui Serebrennikov vorbeşte despre mariajul distructiv al compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski cu o tânără femeie.

Lungmetrajul spune povestea transformărilor Antoninei, interpretată de Alena Mihailova, de la o pretendentă ascultătoare şi hotărâtă, la o soţie respinsă, prizonieră într-o căsătorie sortită eşecului. Ceaikovski, care prefera compania bărbaţilor, este înfăţişat ca un geniu neliniştit şi carismatic, dezgustat de tânara sa soţie şi de decizia de a se căsători cu ea. 

Citește și - Cannes 2022: Umbra războiului - Corespondență de la Magda Mihăilescu

Nu-mi amintesc ca realitatea, istoria, politica să fi făcut vreodată, cu atâta intensitate concurență Cannes-ului, ca anul acesta. Poate acea fabuloasă lună mai 1968, cu întreruperea și anularea sărbătorii, cu faimoasele apostrofări ale lui Godard, „Muncitorii sunt în grevă și vouă vă arde de prim-planuri și travellinguri”, dar toată însuflețirea de atunci era o poveste de casă, a Franței, cu reverberații internaționale recuperate destul de repede de o mitologie generaționistă.

Altfel stau lucrurile acum. Cum atât de expresiv spunea președintele juriului, Vincent Lindon, „suntem cu toții locuitori ai unei planete care sângerează”. M-am întrebat, înainte de a reveni aici, cu ce ochi vom privi marile spectacole ale mondenității, ale artificiilor și delirului vizual atât de propriu Cannes-ului, când abia reușim să ne desprindem, temporar, de imaginile atrocităților care se petrec nu departe de noi? Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel