Data actualizării:
Data publicării:

Regiunea din Republica Moldova cea mai pro-rusă, care a respins clar referendumul de aderare la UE! Și nu e Transnistria!

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @chormail
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @chormail

Într-o zonă din Republica Moldova s-a respins categoric aderarea la Uniunea Europeană!

Citește și - Rezultate alegeri Moldova 2024 - prezidențiale și referendum. Update: Răsturnare de situație la referendum/ Maia Sandu, 42% în primul tur

Este vorba despre regiunea Găgăuzia, din sudul Moldovei, acolo unde 95% dintre votanți au spus NU categoric la referendum, în comparație cu Transnistria, unde 62% dintre votanți s-au opus.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale din Moldova, în Transnistria au votat duminică 15.000 de persoane la referendumul inițiat de președinta Maia Sandu. 10.000 dintre acestea au fost împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 5.000 de persoane au fost pentru.

Votul contra a fost cel mai categoric în Regiunea autonomă Găgăuzia, unde au votat 57.000 de oameni. Dintre aceștia, 95%, aproape 55.000 au spus NU aderării Moldovei la UE. Totodată, doar 2.000 au votat DA.

Cine conduce Găgăuzia, regiune autonomă din Republica Moldova

Găgăuzia este condusă de bașcana Evghenia Guțul, considerată a fi o unealtă a oligarhului fugar Ilan Șor. Totodată, Maia Sandu a primit aici doar 2% din voturi

În comparație, Chișinăul, a votat DA, cu un scor de 56% DA și 44% NU. În circumscripția cu cele mai multe voturi din Chișinău, Botanica, unde 70.000 de oameni au votat, referendumul a picat deoarece 51,4% au fost contra aderării la UE, potrivit datelor oficiale ale CEC.

În schimb, diaspora, care a reprezentat aproape 15% din prezența totală la vot, aici aderarea la Uniune a adunat aproximativ 80% dintre opțiunile celor aproape 220.000 de moldoveni care au votat în străinătate. Diaspora a făcut diferența. În urma închiderii urnelor, noaptea a început cu un avans aproape de 100.000 de voturi în favoarea NU aderării la UE.

Kremlinul susţine că alegerile şi referendumul din R. Moldova nu au fost corecte şi că rezultatele ridică multe întrebări

Alegerile din Republica Moldova nu au fost libere şi rezultatele arată o creştere "greu de explicat" a numărului de voturi în favoarea preşedintei Maia Sandu şi a Uniunii Europene, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, luni, relatează Reuters şi AFP.

"Ceea ce vedem este o rată de creştere greu de explicat din punct de vedere mecanic a numărului voturilor în favoarea lui Sandu şi a numărului acelor participanţi la referendum care au favorizat orientarea pro-UE", a spus Peskov.

50,37% a votat "da" în referendumul din Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană



O majoritate de 50,37% a votat "da" în referendumul din Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, arată luni rezultatele aproape finale, după ce Maia Sandu a declarat duminică seară că voturile au fost marcate de ingerinţe din exterior "fără precedent".

Peskov a descris campania electorală pentru alegerile din Republica Moldova drept "nelibere", denunţând faptul că opoziţia a fost lipsită de oportunitatea de a face campanie şi a fost supusă represiunii autorităţilor.

"Au fost persecutaţi, au fost aruncaţi în închisori, au fost interogaţi, nu li s-a permis să intre în ţară, media au fost închise, resursele de internet au fost blocate şi aşa mai departe", a spus Peskov.

La primele ore ale zilei de luni, Maia Sandu s-a adresat cetăţenilor Republicii Moldova, afirmând că există "dovezi clare" că grupuri criminale care au lucrat împreună cu "forţe ostile intereselor noastre naţionale" au încercat să cumpere 300.000 de voturi. "Dacă spune că nu a primit voturi din cauza anumitor grupuri criminale trebuie să prezinte dovezi", a spus Peskov.

"Şi ar fi frumos ca doamna Sandu să explice numărul atât de mare de voci care sunt în disensiune cu linia ei. Este vorba tot de bande criminale? Sau vrea să spună că cetăţenii moldoveni care nu o susţin sunt asociaţi cu bande criminale? Există multe nuanţe aici", a mai afirmat Peskov, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel