Regionalizarea, greşeală făcută la Bucureşti. Dumitru Sandu: Nu aveam voie
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Bucuresti
Bucuresti
Sociologul Dumitru Sandu, autorul propunerii de regionalizare a României, a vorbit despre o mare greşeală care s-a făcut atunci când Capitala a fost separată de regiunea care o înconjoară.

Sociologul Dumitru Sandu a arătat, în cadrul unui interviu acordat DC News, greşeala esenţială care s-a făcut atunci când au fost configurate regiunile de dezvoltare, prin separarea Capitalei - care a intrat regiunea Bucureşti-Ilfov - de regiunea Sud-Muntenia, formată de judeţele din jurul său. 

"Motivul pentru care eu intru în aceste detalii e că sper să se reia discuţia şi să nu mai repetăm greşelile. Acolo am avut un eşec. În 1997-1998 am proiectat regiunile de dezvoltare cu Bucureşti-Ilfov separat de Sud-Muntenia. Sud-Muntenia care înseamnă Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman,  Prahova, Argeş şi Dâmboviţa. Le-am proiectat separate, iar aceea a fost o greşeală, nu aveam voie să o facem.

[…] În mod normal nu rupi polul de creştere de restul zonei. […] În anul 2013 ştiam deja că Bucureşti-Ilfov şi Sud-Muntenia trebuiau să fie împreună. Şi am discutat în grupul de experţi cu reprezentanţii MDRAP varianta de unificare. La primele argumentări au spus da, apoi au urmat discuţiile", a explicat sociologul Dumitru Sandu.

Modelul polonez

Dumitru Sandu a dat şi un exemplu de succes, din Polonia. Acolo, Varşovia a fost introdusă într-o regiune alături de zonele din jur, iar decizia a fost una care s-a dovedit a fi bună. "Întâmplarea face ca situaţia economică din zona care este împrejurul Varşoviei să fie exact situaţia de la Bucureşti-Ilfov cu judeţele sărace din jur. Iar la ei rezultate sunt bune", a arătat Dumitru Sandu.     

Urmăreşte declaraţiile lui Dumitru Sandu, aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel