Regina Elisabeta, Barack Obama și Antonio Guterres regretă decesul arhiepiscopului Desmond Tutu
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Regina Elisabeta, Barack Obama și Antonio Guterres se numără printre cei care-și exprimă regretul după decesul lui Tutu.

Arhiepiscopul anglican sud-african emerit Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi un simbol al luptei împotriva apartheidului, decedat duminică la 90 de ani, a fost "o sursă de inspiraţie pentru generaţii din lumea întreagă" şi "o călăuză luminoasă pentru justiţia socială, libertate şi rezistenţa nonviolentă", a declarat duminică secretarul general al ONU, Antonio Guterres, transmite Agerpres. Decesul lui Desmond Tutu "lasă un vid imens pe scena internaţională şi în inimile noastre", a notat Guterres într-un comunicat.

Regina Elisabeta s-a declarat „profund întristată” de vestea morții



Regina Elisabeta a II-a s-a declarat la rândul ei "profund întristată" de moartea sa, salutând susţinerea sa "neîncetată" acordată drepturilor omului, precum şi spiritul său de "comuniune şi simţul umorului".

"Întreaga familie regală mi se alătură pentru a exprima profunda noastră tristeţe la anunţul morţii arhiepiscopului Desmond Tutu", a declarat într-un mesaj de condoleanţe regina Elisabeta a II-a, lidera Commonwealth, din care face parte şi Africa de Sud.

Barack Obama l-a lăudat și el pe câștigătorul Nobelului pentru Pace

Fostul preşedinte american Barack Obama a amintit la rândul său că Desmond Tutu a fost, pentru el şi "pentru mulţi alţii, un prieten, mentor şi far moral".

"Spirit universal, arhiepiscopul Tutu şi-a avut rădăcinile în lupta pentru libertate şi dreptate în ţara sa, dar a fost preocupat de nedreptate oriunde se afla", a scris pe Twitter Obama, şi el laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2009), la fel ca Desmond Tutu (1984).

Știrea inițială

A murit arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru Pace.

Arhiepiscopul anglican sud-african Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru Pace şi un simbol al luptei împotriva apartheidului, regimul de segregare rasistă, murit la vârsta de 90 de ani, în Cape Town, a anunţat duminică preşedintele Cyril Ramaphosa, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Într-un comunicat, preşedintele şi-a exprimat în numele tuturor sud-africanilor, durerea profundă faţă de moartea, duminică, a acestei personalităţi sud-africane. Moartea arhiepiscopului emerit Desmond Tutu este un alt capitol de tristeţe în despărţirea ţării noastre de o generaţie de sud-africani remarcabili care ne-au lăsat o Africă de Sud eliberată', a declarat Cyril Ramaphosa, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel