Regimul mediteranean, benefic în caz de osteoporoză
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Pentru persoanele care suferă de osteoporoză, regimul mediteranean s-a dovedit un bun adjuvant la tratamentele medicamentoase, relatează Le Figaro. Specialiștii susțin că acesta este un beneficiu important. 

Regimul mediteranean oferă multiple beneficii: protejarea de boli cardiovasculare, de cancer sau de diabet de tip 2. Pe această listă se adaugă de acum și reducerea osteoporozei, după cum demonstrează un studiu apărut chiar azi în American Journal of Clinical Nutrition. 

Regimul mediteranean este compus în principal din fructe și legume, nuci, cereale integrale, ulei de măsline, usturoi, pește, dar mai puțină carne roșie și lactate și un consum moderat de alcool.

Regim mediteranean: studiu

Acest regim a fost adoptat de 550 de voluntari, în timp ce același număr de oameni nu au urmat nicio dietă specială. Participanții aveau toți vârste cuprinse între 65 și 79 de ani, provenind din Marea Britanie, Olanda, Polonia și Franța. 

Voluntarii au ținut regimul mediteranean timp de un an, primind recomandări nutriționale de la un specialist și câte o listă de alimente personalizată. Toți au luat câte 10 micrograme de vitamina D pe zi, pentru a compensa diferențele de expunere la soare între țări. 

Înainte de a intra în studiu, peste 25% dintre pacienți prezentau osteopenie (demineralizare osoasă moderată, considerată o etapă precursoare osteoporozei), iar 8% aveau deja osteoporoză (boală caracterizată prin diminuarea accentuată a masei osoase și risc de fracturi). 

Coordonatorii studiului de la Universitatea de Est Anglia au evaluat densitatea minerală osoasă la nivelul întregului corp, dar cu atenție specială asupra colului femural și coloanei vertebrale lombare, unde se produc cele mai multe fracturi în cazul celor cu osteoporoză. 

Rezultate: la persoanele fără osteoporoză nu a fost observat un efect particular asupra oaselor. În schimb, pentru cei cu osteoporoză (54 de pacienți), regimul mediteranean a favorizat creșterea densității osoase la nivelul colului femural. În grupul celor care nu au ținut regim, densitatea osoasă a scăzut la nivelul femurului. 

Consumul de ulei de măsline extravirgin și reducerea cantității de sare ar fi motorul acestei ameliorări a densității osoase, spun cercetătorii. 

Fractura de șold, cauză de mortalitate

Femurul este o zonă extrem de sensibilă în caz de osteoporoză, determinând cele mai multe fracturi de șold. 

Fractura de șold este o cauză importantă de pierdere a autonomiei la vârsta a treia și de mortalitate. Datele arată că, dintre cei care suferă o fractură de șold, o femeie din cinci și un bărbat din trei decedează în anul următor de la producerea fracturii. 

Aveți toate motivele să adoptați regimul mediteranean

„Dacă osteoporoza poate fi atenuată datorită acestui regim, acesta este un adjuvant binevenit la tratamentele medicamentoase pentru osteoporoză, care pot avea efecte secundare”, arată autorii într-un comunicat.

„În orice caz, regimul mediteranean a dovedit că are numeroase beneficii pentru sănătate, așa că aveți toate motivele să adoptați acest regim, chiar dacă nu aveți osteoporoză”, recomandă prof. Fairweather-Tait, coordonatorul echipei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel