Regimul de la Beijing îi acuză pe americani că au trimis mai mult de 10 baloane de supraveghere în spațiul aerian chinez, în ultimul an
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Regimul de la Beijing îi acuză pe americani că au trimis mai mult de 10 baloane de supraveghere în spațiul aerian chinez, în ultimul an   /   Sursă foto: Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry spokesperson 汪文斌
Regimul de la Beijing îi acuză pe americani că au trimis mai mult de 10 baloane de supraveghere în spațiul aerian chinez, în ultimul an / Sursă foto: Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry spokesperson 汪文斌
Ministerul de Externe de la Beijing spune că SUA au trimis baloane de supraveghere în spațiul aerian chinez de peste 10 ori, în ultimul an.  

Acuzația vine după ce SUA, pe 4 februarie, a doborât un presupus balon spion deasupra spațiului său aerian. China a transmis atunci că unul dintre baloanele sale meteorologice s-a rătăcit.

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat de atunci. În ultimele zile, SUA au doborât și o serie de alte obiecte neidentificate.

Interogat luni, Beijingul a transmis că SUA au făcut multe breșe în spațiul aerian chinez, scrie BBC.

„Nu este neobișnuit ca SUA să intre ilegal în spațiul aerian al altor țări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, la o conferință de presă regulată.

„Numai de anul trecut, baloanele americane au zburat ilegal deasupra Chinei de peste 10 ori fără nicio aprobare din partea autorităților chineze”.

„Primul lucru pe care ar trebui să îl facă partea americană este să înceapă cu o campanie curată, să treacă printr-o oarecare reflecție, în loc să defăimeze și să acuze China”, a adăugat el.

El a transmis că Beijingul a răspuns la incursiuni într-un mod „responsabil și profesionist”.

„Dacă doriți să aflați mai multe despre baloanele americane de mare altitudine care intră ilegal în spațiul aerian al Chinei, vă sugerez să întrebați partea americană”, a spus el.

Presa chineză afiliată statului a raportat în weekend că un obiect zburător neidentificat a fost zărit în largul coastei de est a țării, armata pregătindu-se să-l doboare.

Casa Albă a negat acuzația Beijingului că a trimis baloane peste China pentru a efectua supraveghere, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, numind afirmațiile „false” pe Twitter.

Primul inciden l-a determinat pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, să anuleze o călătorie planificată la Beijing. Acesta a calificat presupusul spionaj la mare altitudine al Chinei „inacceptabil și iresponsabil”.

Duminică, SUA au ordonat doborârea unei „structuri octogonale” fără pilot în Michigan, lângă granița cu Canada.

Piloții de vânătoare au doborât și obiecte mai mici neidentificate peste Alaska pe 10 februarie și în nordul Canadei, pe 11 februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel