Regele Mihai, EROUL DENIGRAT. Adevărul despre actul de CURAJ care a pus România pe harta binelui la nivel MONDIAL: Noi AM GREȘIT atunci!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Regele Mihai, 100 de ani de la nașterea sa. Prof. univ. dr. Daniel Șandru a spulberat miturile despre Regele Mihai I, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC NEWS TV.

Șandru SPULBERĂ miturile despre Regele Mihai. Ce nu ți s-a spus NICIODATĂ: A fost marea temere a regimului! Nimic mai fals, s-a DOVEDIT!

25 octombrie a fost ziua în care Regele Mihai I ar fi împlinit 100 de ani.

Născut la Sinaia în anul 1921, Mihai I a fost Suveran al României în perioada 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și în perioada 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947 și a fost fiul principelui Carol şi al Elenei, principesă a Greciei.

Prof. univ. dr. Daniel Șandru, manager general interimar al Operei Naționale Române Iași, a vorbit despre monarhie și impactul pe care l-a avut asupra țării noastre uriașa personalitate a Regelui Mihai I al României și despre rolul regalității după prăbușirea comunismului. 

Regele Mihai I, act de curaj: "Un act care a repus România pe harta binelui în spațiul European și chiar mondial"

"Aș pleca de la contextul istoric și politic al anilor '30, un context istoric și politic asemănător cu cel de azi din anumite puncte de vedere. În sensul incertitudinilor care existau în societate, în sensul fondului economic precar, după marea criză, în sensul în care discursurile de tip populist, și atunci fascismul era "la modă", a prins bine și România era pe val, în care intelectual publici remarcabili, unii redescoperiți după anii '90 s-au predat pe altarul viziunilor autoritare și totalitare.

Să nu uităm, Majestatea Sa Regele Mihai I preia Coroana română, pentru a doua oară, într-un moment în care contextul arăta așa cum am expus mai înainte, un context plin de incertitudine, un context în care se simțeau deja aburii Războiului în aer și un context în care, să nu uităm, se instaurase deja în '38, dictatura regală, pentru că tatăl său făcuse lucrul acesta, după care a urmat statul național legionar vreme de aproape un an și, evident, dictatura mareșalului Antonescu. Deci Regele a fost scos din aceste jocuri politice, iar revenirea sa după 23 august și cu actul din 23 august 1944 a fost un act de curaj!

Un act de curaj la un tânăr de 23 de ani, un act care a repus România pe harta binelui în spațiul European și chiar mondial, prin acea întoarcere a armelor împotriva Germaniei naziste, un act care a scurtat războiul cu șase luni, un act care a salvat foarte multe vieți omenești și un act simbolic care a dus în cele din urmă la recunoașterea Majestății Sale Regelui Mihai I ca fiind unul dintre eroii celui de-al doilea Război Mondial și astfel până în 2017, cel mai longeviv șef de stat care a supraviețuit după al Doilea Război Mondial.

Casa Regală a României, denigrată de interesul propagandei și instaurarea comunismului

În mod evident, interesul propagandei, care era cel de a legitima instaurarea comunismului în România, a fost acela de a denigra în permanență ce s-a întâmplat pe 23 august 1944 din perspectiva Casei Regale și de a legitima implicarea partidului comunist care era insignifiant în mod clar la acel moment și care nu a avut practic nicio contribuție în ceea ce s-a întâmplat.

Ori, după '90, redescoperirea acestor momente cred că iar s-a făcut într-o zonă intelectuală de incertitudine, pentru că mulți intelectuali anti-comuniști, mai ales în post-comunism, au crezut că pot face o legătură directă între interbelic și noua perioadă de tranziție de la regimul totalitar a lui Ceaușescu spre un regim democratic, legând cele două perioade și făcând abstracție de ceea ce s-a întâmplat între 1947 - 1989. Ei bine, lucrul ăsta nu se poate face chiar așa și noi am greșit atunci, din păcate, pentru că s-a revenit la mari voci intelectuale din interbelic care, de fapt, au slujit totalitarismului, așa cum au fost vocile unor filosofi și scriitori din interbelic.

S-a redescoperit un naționalism grosier care-l continua, paradoxal, pe cel al lui Ceaușescu și care avea rolul de a îndrepta reflectoarele spre anumite personalități cultura, dar nu și spre ceea ce le permisese lor să se afirme, și anume Monarhia română, care așa cum a funcționat ea de la 1866 - 1881, când s-a instaurat Regatul României, până la 1938 când a apărut eroarea aceea a monarhiei regale a lui Carol al II-a, a făcut posibilă modernizarea României.

Deci înainte de a redescoperi rolul pe care l-a avut Monarhia, implicit MS Regele Mihai în evoluția istorică a României moderne, s-au redescoperit niște intelectuali care în epocă aveau viziuni fasciste în mod evident.

În anii '90, interesul legitimator al celor proaspăt instalați la putere, a determinat iar o rezervă, o respingere totală a posibilității ca MS să fie readus în lumina reflectoarelor, pentru că el, din '47 - '89, a făcut eforturi nesperate pentru a reprezenta în continuare România și Coroana Regală", a declarat prof. univ. dr. Daniel Șandru, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC NEWS TV.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel