Data publicării:

Regele Iordaniei avertizează că ţara sa şi Egiptul nu pot primi refugiaţi palestinieni

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat marţi, în cursul unei vizite la Berlin, împotriva tentativelor de a împinge refugiaţi palestinieni în Egipt şi Iordania, declarând că situaţia umanitară trebuie tratată în interiorul Fâşiei Gaza şi al Cisiordaniei, transmit Reuters, AFP şi dpa. 

'Aceasta este o linie roşie, întrucât cred că acesta este planul unora dintre suspecţii obişnuiţi, de a încerca să creeze fapte împlinite pe teren', a declarat suveranul iordanian într-o conferinţă de presă după întrevederea cu cancelarul german Olaf Scholz, care urmează să se deplaseze în cursul zilei în Israel.

'Nu refugiaţi în Iordania, nu refugiaţi în Egipt, este vorba despre o situaţie umanitară care trebuie tratată în interiorul Gazei şi al Cisiordaniei', a insistat el, adăugând că poate vorbi pe această temă şi în numele Egiptului.

Abdullah al II-lea a subliniat importanţa livrării de ajutor umanitar locuitorilor din Gaza. Civilii trebuie protejaţi în conflict, indiferent de religia sau naţionalitatea lor, a afirmat el.

Şeful statului iordanian a prevenit că toată regiunea Orientului Mijlociu 'este pe marginea prăpastiei' şi a lansat un apel la evitarea escaladării. 'Toate eforturile noastre sunt necesare pentru a nu se ajunge acolo', a subliniat regele Iordaniei, în a 11-a zi a războiului între Israel şi Hamas, notează Agerpres.

Citește și - Israelul poate lua în calcul ocuparea și administrarea Fâșiei Gaza, anunță armata

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat marți că starea Fâșiei Gaza după planificata invazie terestră a Israelului va deveni o "problemă globală" care va fi discutată de politicienii israelieni și de alte țări, scrie Reuters.

Rear Admiral Daniel Hagari a spus într-o conferință de presă: "Am avut diverse scenarii de final". Aceasta a fost răspunsul său la o întrebare legată de intenția armatei israeliene de a rămâne și de a administra Gaza după invazia terestră.

"Guvernul discută și despre cum ar putea arăta această situație... este o problemă globală, cum va arăta situația în această regiune", a adăugat el.

Israel se pregătește pentru o invazie terestră a Fâșiei Gaza, controlată de Hamas, ca răspuns la atacul mortal al grupului militant asupra orașelor și kibuțurilor din sudul Israelului, la data de 7 octombrie.

Forțele israeliene au desfășurat cele mai puternice bombardamente din istorie asupra enclavei, începând cu atacul Hamas, iar acum adună trupe pentru asalt.

În 2005, Israel a părăsit Gaza, pe care o capturase de la Egipt în 1967. Blocada a fost impusă în 2007, când Hamas a preluat controlul asupra teritoriului. Singurul punct de trecere către Gaza care nu este controlat de Israel se află la granița cu Egipt.

Hagari a menționat că armata a "prezentat un plan operațional" cabinetului israelian, dar nu a oferit detalii suplimentare.

"Deoarece Gaza se învecinează cu alte țări... când vorbim despre situația finală, se vor lua în considerare atât directivelor nivelului politic, cât și ale celui militar", a explicat Hagari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel