Urmărește emisiunea live
Regele Charles al III-lea se poate reîntoarce liniștit la Viscri. Autoritățile au finalizat lucrarea de pavare a drumului care traversează satul / foto
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Drumul spre satul Viscri, așezarea unde Regele Charles al III-lea are o locuință, a fost reabilitat.

Proiectul de modernizare și reabilitare a drumului judeţean DJ 104 L Dacia – Viscri – Buneşti, finanţat din fonduri europene, se apropie de sfârşit.

Lucrările de execuție s-au încheiat pe întreaga lungime, de 15,06 kilometri, a acestui drum.

Două tronsoane rutiere, cel cuprins între satul Dacia şi intrarea în satul Viscri şi cel de la ieşirea din Viscri spre Buneşti, au fost finalizate şi recepţionate în cursul anului trecut, iar, astăzi, s-a declanșat procedura de recepție la terminarea lucrărilor pentru modernizarea segmentului situat în intravilanul satului Viscri, în lungime de 761 de metri.

La procedura de recepţie au fost prezenţi reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură Braşov, cei ai firmei constructoare şi ai firmei care asigură dirigenţia de şantier, alături specialiştii din executivul Consiliului Judeţean Braşov care fac parte din comisia de recepţie şi din unitatea de implementare a proiectului.

Drum refăcut în conformitate cu cerințele celor de la Cultură

Contractul de lucrări pentru segmentul rutier din Viscri a inclus refacerea drumului principal din sat, respectând cerinţele stabilite prin avizul Direcţiei pentru Cultură Braşov din punctul de vedere al soluţiei tehnice şi al materialelor folosite, având în vedere că Viscri are statutul de sit rural UNESCO.

Astfel, partea carosabilă a fost alcătuită din pavele abnorme din bazalt, cu o înălţime de 11-13 cm, montate într-un strat de nisip cu o grosime de 3-5 cm. Pietruirea existentă a fost consolidată cu lianţi hidraulici speciali, carosabilul fiind încadrat cu borduri din piatră fasonată, iar acostamentele s-au realizat din piatră spartă, în spatele bordurilor. Șanțurile au fost pavate cu piatră naturală, fiind utilizate pavele din bazalt rostuite cu mortar. Podețele tubulare care asigură accesul în curți s-au construit prin acoperirea cu pământ a tuburilor şi a timpanelor, pentru încadrarea în peisagistica locului şi respectarea avizului Comisiei de Cultură. De asemenea, s-au realizat un podeț dalat, alei de acces și racordări la drumuri construite din piatră spartă şi balast, fiind semnalizată restricția de viteză de 25 km/h în intravilanul satului Viscri.

O mică întârziere a proiectului

Executantul lucrării a fost firma SC Viaduct SRL din Odorheiu Secuiesc, valoarea totală a contractului fiind de 3.091.549,69 lei.

Perioada de execuție a lucrărilor, conform contractului inițial, a fost de 6 luni, iar lucrările s-au realizat în 7,66 luni, conform graficului de execuție, cu mențiunea că prelungirea duratei de execuție s-a datorat perioadei de timp nefavorabil şi a exceptat perioadele de sistare datorate sezonului rece și cele în care s-a executat descărcarea arheologică, potrivit informațiilor transmise de CJ Brașov.

Proiectul „Modernizare și reabilitare DJ 104 L Bunești – Viscri – Dacia (15,06 km)”, în valoare totală de 24.495.058,94 lei, a fost finanţat iniţial în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, iar în anul 2018 a fost preluat în Programul Operaţional Regional 2014-2020 – Axa prioritară 6 Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională.

Având în vedere finalizarea lucrărilor de excuție drumului județean DJ 104 L, modernizarea acestuia va crește gradul de accesibilitate rutieră în zona de nord a județului, va da un imbold dezvoltării economice a zonei Rupea și va determina o creștere a numărului de turiști dornici să viziteze satul Viscri, intens promovat și de către Regele Charles al III-lea, care deține și o locuință aici, conform bizbrașov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel