Regele Charles al III-lea sau Carol al III-lea. Cum e corect? Mircea Dumitru (Academia Română): Ei nu îi spuneau Michael I regelui nostru
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Cum spunem „corect” în limba română: Regele Charles al III-lea sau Regele Carol al III-lea? Mircea Dumitru (vicepreședinte al Academiei Române) și Ștefan Colceriu (Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”) ne oferă răspunsul.

Mircea Dumitru: Ar fi neobișnuit să românizăm numele exact acum, când devine rege

„În această speță avem o chestiune mai generală și una mai particulară. Cea generală este că avem parte de rigori diplomatice și reguli de protocol foarte clare, mai ales la monarhiile foarte puternice și vechi, cum este cazul Marii Britanii. Ar trebui păstrat numele Charles, pentru că acesta este numele lui. 

Pe de altă parte, noi îi spuneam întotdeauna Prințul Charles. Noi nu i-am spus niciodată Prințul Carol. Ar fi neobișnuit să românizăm numele exact acum, când devine rege. Opinia mea este ca ar fi foarte bine să păstrăm exact cutuma britanică, deci să îi spunem Regele Charles.

Cu toate acestea, nu poți să îi impui nimănui. Dacă sunt unii români care vor să îi spună Carol, aceasta este opțiunea și preferința personală a fiecăruia. Nici lui William nu o să îi spunem Wilhelm, mai ales că nici măcar nu este un nume din onomastica românească obișnuită. Îi vom spune William, acesta fiind un argument în plus ca să păstrăm forma fonetică a numelui care este cea din limba originală. Nici Regelui Mihai I nu i se spunea Regele Michael I, pentru că ei păstrau numele românesc. Pe bază de simetrie și pe bază de considerente legate de protocol trebuie să păstrăm aceste rigori, chiar dacă nu sună foarte românește. Până la urmă el este regele britanicilor, nu al românilor”, a declarat Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, pentru DC News.

Ștefan Colceriu: Noi îi spuneam și Reginei Elizabeth a II-a, în mod cutumiar, Elisabeta

„E foarte dificil de spus, pentru că noi îi spuneam și Reginei Elizabeth a II-a, în mod cutumiar, Elisabeta. Probabil noi acum spunem Charles pentru că ne-am obișnuit cu acest nume deja. Prin urmare, există o cutumă deja, în România, cu privire la numele fostului prinț de Wales. În România, toată lumea îi spune Charles.

În plus, ar fi o ironie să îi spunem Carol al III-lea, pentru că s-ar produce confuzii cu succesiunea casei regale din România. Noi am avut deja un Carol I, un Carol al II-lea și, mă rog, ar părea cumva intuitiv să avem un Carol al III-lea. Deci și pentru dezambiguizare ar trebui să folosim numele Charles”, a transmis Ștefan Colceriu, membru al Institutului de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”, pentru DC News.

 

Prietenia Regelui Charles al III-lea cu țara noastră: Iubesc România și bogăţiile de necrezut ale acesteia

Regele Charles al III-lea a fost o prezență constantă în România ultimilor 20 de ani. Majestatea sa a cumpărat mai multe proprietăți în țara noastră, a înființat o fundație și s-a transformat într-un adevărat ambasador al României în lume.

Întrebat de unde vine legătura aceasta cu țara noastră, Charles a declarat: „pentru că iubesc România! Si cred ca ați uitat ca am o stră-stră-strabunică din Transilvania, deci am toate motivele”.

În cadrul unui film documentar difuzat în anul 2020, Regele Charles a dezvăluit că prima lui vizită în România a fost acum 20 de ani, când a descoperit o ţară „uimitoare”, menţionând că ţara noastră ocupă un loc deosebit în inima sa, iar la fiecare vizită o parte din el „se simte acasă”.

„România este o ţară uimitor de diversă, de la Delta Dunării, cea mai mare şi mai sălbatică zonă umedă a Europei, la pădurile, izvoarele şi mănăstirile Bucovinei, Moldovei şi Maramureşului, colinele Apusenilor sau întinderile nelocuite ale Harghitei, colecţiile nepreţuite din muzeele Bucureştiului sau frumuseţea sălbatică a defileului Porţile de Fier, castelele, munţii şi satele săseşti ale Transilvaniei sau văile retrase ale Banatului şi Crişanei. Moştenirea istorică a României se întinde în trecut până la fortăreţele dacilor şi cetăţile greceşti Histria şi Argamun. O atât de bogată diversitate naturală şi culturală reunite sub acelaşi drapel e remarcabilă şi e una dintre caracteristicile care fac din România acest colţ deosebit al Europei. Remarcabilă în aceeaşi măsură este hotărârea poporului român de a-şi conserva şi păstra patrimoniul, de a nu lăsa să se piardă meşteşugurile şi tradiţiile şi de a păstra ce-i mai bun din trecut pe măsură ce construieşte un viitor mai senin. Mă bucură nespus că numeroasele comori ale României ajung să fie cunoscute şi apreciate de tot mai mulţi oameni”, menționa Charles în documentar.

„În ce mă priveşte, România ocupă un loc deosebit în inima mea. Îl număr printre strămoşii mei pe Vlad Ţepeş, ceea ce ar putea explica de ce la fiecare vizită o parte din mine se simte acasă. Voi continua, atât cât îmi va sta în putinţă, să pledez pentru importanţa protejării şi celebrării comorilor unice ale României, a satelor, a clădirilor istorice, a tradiţiei culinare, a preţioasei biodiversităţi, a faunei sălbatice şi a pădurilor maiestuoase. Sunt multe locuri de explorat şi turismul domestic are un potenţial excepţional de a crea noi locuri de muncă, de a genera prosperitate până şi în cele mai izolate zone rurale. Îi încurajez, deci, pe toţi românii să descopere bogăţiile de necrezut care se află între graniţele admirabilei voastre ţări, iar atunci când voi putea să călătoresc din nou în România va fi pentru mine o ocazie deosebită pe care o voi preţui”, mai spunea Charles, potrivit Agerpres.

Realizatorul filmului, Charlie Ottley, care spunea că iubeşte România mai mult decât orice ţară din lume, a întărit acest mesaj, făcând şi el un apel către români să îşi petreacă vacanţele în ţară, să descopere România, să cheltuiască banii aici şi nu în străinătate, pentru că în acest fel vor susţine turismul intern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel