Data actualizării:
Data publicării:

Reforma UE care ar băga România în Schengen și ar duce la întoarcerea Marii Britanii, în ciuda Brexitului. Franța și Germania propun scenarii de modificare a tratatelor

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un grup de experți selectat de guvernele Franței și Germaniei a venit cu idei de reformă care ar permite extinderea Uniunii Europene fără a pune în pericol viitorul acesteia.

O viziune a unei viitoare Uniuni Europene cu patru tipuri de apartenență – printre care un statut „ușor” pentru țări precum Regatul Unit – a fost prezentată de un grup de cadre universitare comandate de Franța și Germania, scrie The Guardian.

Propunerea vine în timp ce liderul opoziției din Marea Britanie, Keir Starmer, i-a spus președintelui Franței, Emmanuel Macron, că dorește să construiască o relație „mai puternică” între cele două țări dacă va câștiga puterea la alegerile naționale stabilite pentru anul viitor.

Pe măsură ce războiul din Ucraina accelerează apetitul pentru extindere, conducerea UE a recunoscut necesitatea urgentă de a începe să se gândească la o nouă formă a blocului, care ar putea crește de la 27 de membri la până la 36.

Un raport prezentat marți de Franța și Germania a cerut instituțiilor UE să adopte o serie de reforme pentru a fi gata, până în 2030, să accepte noi membri precum Ucraina.

Experții celor doi grei europeni au întocmit propunerile care vizează eficientizarea modului în care funcționează blocul, întrucât Bruxelles-ul își propune cel mai mare val de expansiune din ultimele decenii.

Raportul nu reprezintă pozițiile oficiale germane sau franceze, dar va alimenta dezbaterile la viitoarele summit-uri ale celor 46 de țări europene și la o reuniunea informală a celor 27 de lideri ai UE, în zilele succesive din octombrie, la Granada, Spania.

„Este clar că extinderea UE este în interesul tuturor”, a declarat ministrul german al Europei, Anna Lührmann, care a prezentat raportul la Bruxelles împreună cu omologul său francez. „De aceea, trebuie să începem acum să facem tot posibilul pentru a ne asigura că UE este pregătită pentru această extindere”.

Cum ar putea arăta noile cercuri de membri UE?

Grupul de lucru format din 12 cadre universitare și avocați a fost însărcinat să desfășoare un scenariu prin care blocul s-ar putea extinde.

O sugestie este de a oferi diferite grade de membru, cel mai puternic fiind cercul interior de țări cu „integrare profundă în zone precum euro și spațiul Schengen”.

Următorul cerc concentric ar fi format din actuala UE, cu un al treilea cerc de „membri asociați” care participă la piața unică (ar putea include țări precum Norvegia, care se află în Spațiul Economic European cu acces la blocul comercial).

România ar putea face parte din al doilea cerc, în ordinea importanței, până la accederea în spațiul Schengen și zona euro.

Al patrulea cerc ar putea fi un spațiu pentru țări nehotărâte, precum Regatul Unit și ar implica „cooperare politică fără obligația de a respecta legislația UE”.

Cei 46 de lideri europeni reuniți luna viitoare în Spania fac deja parte din noua Comunitate Politică Europeană, care include Marea Britanie și alți membri non-UE precum Islanda, Serbia, Kosovo, Georgia și Moldova.

Ce alte reforme mai propun experții?

Alte reforme propuse includ o trecerea de la votul unanim la vot cu majoritate calificată, cel puțin în domenii cheie, precum fiscalitatea, finanțele și afacerile externe, au transmis experții francezi și germani.

Acest lucru ar necesita modificări ale tratatelor europene și referendumuri în unele țări.

„Guvernele au recunoscut că extinderea fără reforme instituționale adecvate ar face și mai dificil – dacă nu imposibil – pentru UE să ia decizii”, se arată în raport.

Experții recomandă renunțarea cu totul la dreptul de veto, ceea ce ar ajuta România să acceadă în spațiul Schengen. 

Raportul prevede, de asemenea, reducerea numărului de comisari propuși de statele membre în executivul UE.

Dacă unele state membre nu vor să accepte schimbarea tratatelor UE, atunci experții au spus că o „coaliție a celor dispuși” ar putea continua cu reforme într-un nou „cerc interior” de țări.

Lührmann a spus că raportul a avut o primire „foarte pozitivă” la o reuniune a miniștrilor UE ai afacerilor europene, organizată marți la Bruxelles.

Însă ministrul spaniol Pascual Navarro, care a fost prezent la întâlnire, a spus că discuțiile au arătat cât de departe sunt statele membre în ceea ce privește rezolvarea problemelor cheie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel