Data actualizării:
Data publicării:

Reforma sistemului de pensii. Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): E o suferință mare. Ce se poate face este să schimbi vârsta de pensionare

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Economie
WhatsApp

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a fost invitat la emisiunea „D`Economic News” de la DC News TV, unde a vorbit despre nevoia reformei sistemului de pensii în sensul creșterii vârstei de pensionare pentru categorii profesionale care se pensionează prea devreme.

"Datoria publică medie în zona euro este aproape 100%. Datoria publică a României nu este copleșitoare încă. Noi putem să scăpăm hățurile din mână dacă nu vom reduce deficitele în anii care vin.

Rezonul principal pentru reforma sistemului de pensii nu e numai sistemul de pensii speciale. E o suferință mare la noi, reforma sistemului de pensii, și o tragem de 7-8 ani. Necazurile din pensii se regăsesc și la pensiile speciale, iar ce spune Comisia Europeană și Banca Mondială, care a făcut o analiză pe care Ministerul Muncii nu a fost în stare să o facă, este adevărat.

Ce se poate face este să schimbi vârsta de pensionare. Oricât s-ar argumenta că este o activitate periculoasă, nu e normal să ieși la pensie la 45 de ani, după care, pentru că sunt cazuri, să te angajezi tot în ministerul respectiv. Vârsta de pensionare ar trebui să fie alta“, consideră președintele Consiliului Fiscal.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, avertisment pentru partide: Atenție la euroizarea economiei. Trebuie să ținem cu dinții de moneda națională

Daniel Dăianu: Cei cu pensii foarte mari trebuie impozitați

"Părerea mea e că magistrații sunt într-o situație de conflict de interese major și nici nu ar trebui să se pronunțe. Toți trebuie să înțeleagă că nu e normal să beneficieze de privilegii care nu se pot justifica nici moral și care nu ajută deloc această țară, pentru că problema reformei sistemului de pensii este sustenabilitatea sistemului de pensii.

În 2024 de pildă, am putea să reducem deficitul bugetar dacă tăiem cu 2% cheltuielile de capital. Te poți încadra în ținta de deficit bugetar. Dar, dincolo de faptul că nu e normal să tai cu satârul așa ceva, nu rezolvi problema sustenabilității pe termen lung, pentru că populația îmbătrânește, se emigrează din România și avem multă populație care lucrează în economia subterană. Se va deteriora acest sistem în perioada următoare.

Nu sunt de acord nici cu ce se spune că pierdem banii. Reformele nu le faci pentru bani. Pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii trebuie să facem ceea ce se face peste tot. În primul rând, cei care au pensii foarte mari trebuie impozitați“, a spus, la DC News, la „D`Economic News”, Danil Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

CITEȘTE ȘI     -      EXCLUSIV  În România, cine câștigă puțin plătește mai mult decât cel care câștigă mult. Daniel Dăianu, CF, despre excepțiile pentru IT-iști: Asta sună a șantaj

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel