Reforma pensiilor speciale revine pe agenda Parlamentului
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursă foto: Parlamentul României - Camera Deputaților
Sursă foto: Parlamentul României - Camera Deputaților
Comisia juridică a Senatului va reîncepe discuţiile pe reforma pensiilor speciale. 

Proiectul de reformă a pensiilor speciale revine săptămâna aceasta pe agenda Parlamentului, în Comisia juridică a Senatului, după ce mai multe articole din varianta adoptată în sesiunea precedentă a legislativului au fost respinse la Curtea Constituţională. Proiectul ar trebui să devină lege până în 15 octombrie, altfel România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro din PNRR, după cum avertizează guvernanţii.

În prima zi a săptămânii parlamentarii vor fi prezenţi în circumscripţiile electorale la deschiderea noului an şcolar, iar marţi senatorii din Comisia juridică au pe ordinea de zi legea privind reforma pensiilor speciale, lege de care depind banii din PNRR şi care a fost declarată în vară parţial neconstituţională de către judecătorii CCR. O decizie finală din partea comisiilor raportoare am putea avea însă abia săptămâna următoare, termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor fiind 19 septembrie. Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene aminteşte că legea trebuie aplicată până la 15 octombrie şi cere solidaritate din partea magistraţilor faţă de ceea ce el numeşte interesul naţional.

"Populaţia are o aşteptare foarte mare. Eu, din ce am ca date, 90% din cetăţenii României îşi doresc o restructurare a pensiilor de serviciu, mai ales pe zona magistraţilor. E vorba de discrepanţele de venit dintre o categorie socio-profesională şi alta", a transmis Adrian Câciu, citat de Rador.

Ce alte proiecte mai sunt pe agendă

La Camera Deputaţilor este posibil să avem un vot final pentru mutarea sălilor de jocuri de noroc în afara localităţilor, proiect votat deja de senatori. Este de aşteptat, de asemenea, ca parlamentarii puterii să prezinte proiecte privind reducerea evaziunii fiscale, dar şi măsuri privind prevenirea, combaterea traficului şi a consumului de droguri. La rândul său, opoziţia pregăteşte mai multe proiecte în domeniul social.

"Trebuie elaborat cadrul legal pentru a sprijini familiile monoparentale, dezvoltarea unei reţele de moaşe. Părinţii copiilor născuţi prematur ar trebui să beneficieze de un concediu pentru creşterea copiilor timp de trei ani, în loc de doi ani, aşa cum este în prezent", a anunţat Csoma Botond, purtătorul de cuvânt al UDMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel