Data publicării:

Reforma impozitelor locale. Adrian Negrescu: Nou impozit pe mașini. Impozitele pe locuințe ar putea crește de 4 ori

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Adrian Negrescu a vorbit despre reforma impozitelor locale.

Adrian Negrescu, analist economic, a vorbit despre reforma impozitelor locale, asumată de România prin PNRR, explicând cât ar putea ajunge impozitele pe locuințe și terenuri, dar și de ce s-ar putea să avem și impozit de mașini.

"În primul rând, vorbim despre o schimbare a modului în care se impozitează locuințele, apartamentele, casele noastre. Dacă până acum se impozitau locuințele în funcție de suprafața acestora, de acum încolo, probabil de anul viitor, vom vedea o impozitare în funcție de valoarea de piața a acestora, cât valorează casele noastre conform unui studiu făcut de experții în domeniu. Deja în contractele de vânzare-cumpărare a locuințelor, chiar în acest an, veți vedea că la finalul contractului se estimează o valoare de piață a imobilului pe care l-am cumpărat, dincolo de valoarea tranzacției în sine.

Negrescu: Pentru multe dintre locuințele din România impozitele ar putea crește și de patru ori

În funcție de valoarea pe piață a imobilului va fi stabilit și impozitul. Asta înseamnă că pentru multe dintre locuințele din România impozitele ar putea crește și de trei, dacă nu chiar de patru ori, mai ales cele din marile orașe.

Vorbim și despre terenuri pentru că la fel, va fi o evaluare mult mai concretă acestor terenuri și în funcție de asta vom plăti impozite. Deci va fi foarte dificil pentru cei care dețin case pentru familiile de bătrâni spre exemplu, situate în centrul Bucureștiului, impozitul va crește semnificativ.

Impozit pe mașini

Iar dincolo de aceste impozite pe proprietate vom vedea probabil și un nou impozit pe mașini. În condițiile în care avem cel mai vechi parc auto din Europa, 70% dintre mașinile din România sunt mai vechi de 10 ani, e posibil să vedem un impozit ca în Germania, adică în funcție de vechimea mașinii.

Acest lucru va duce ca impozitele pentru cei care au mașini mai vechi de 5-10 ani să fie cel puțin dublu față de cel perceput în prezent. Este un trend european, este o legislație europeană care probabil va fi aplicată și în România începând de anul viitor, scopul fiind acela de a stimula oamenii să își cumpere mașini noi, mai puțin poluante și, bineînțeles, statul să câștige mai mulți bani", a declarat Adrian Negrescu la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel