Data publicării:

Reforma energiei electrice vine de la Bruxelles. Măsuri fără precedent: Cum vor arăta facturile noastre

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Bruxelles a prezentat reforma pieței de energie electrică: contracte fixe garantate și o înăsprire a volatilității prețurilor.

Fără limite de preț, fără decuplare între combustibilii fosili și sursele regenerabile: prețurile gazelor vor continua să influențeze pe cele ale energiei electrice pe piața angro dar nu și pe cele ale consumatorilor finali, adică gospodăriile și întreprinderile, care vor fi ferite de creșterile bruște ale facturilor, așa cum sa întâmplat în ultimul an și jumătate odată cu criza energetică. 

Cel puțin acesta este obiectivul reformei pieței de energie electrică propusă de Comisia Europeană. Odată cu noile regului consumatorii vor avea facturi mai mici.

Contracte cu preț fix garantat

Acest pachet de măsuri propus de Bruxelles va permite ”consumatorilor să profite de avantajele economice ale unei piețe unice de energie, garantând securitatea aprovizionării și stimulând procesul de decarbonizare”.

Primul punct al pachetului este de a oferi consumatorilor mai multe opțiuni: reforma garantează ”tuturor cetățenilor dreptul de a alege contracte pe termen lung la un preț fix”. Acest lucru ”va reduce expunerea lor la orice creștere a prețurilor”, notează comisia.

Cealaltă măsură are în vedere ”decuplarea facturilor la energie ale cetățenilor de prețurile de pe piețele angro pe termen scurt”. Pentru ca acest lucru să se întâmple, se pune accent pe producătorii de energie electrică și pe contractele lor cu cei care furnizează materia primă, potrivit Europa Today.

Reforma prevede ca acești producători să poată continua să își desfășoare activitatea pe piețe pe termen scurt, dar când este vorba de consumatorii finali, prețurile care se vor aplica vor trebui determinate de contracte pe termen lung, care garantează mai multă stabilitate. 

Investiții în schimbul unui plafon de preț

O altă măsură pentru a evita creșterile bruște ale prețurilor facturilor se referă la investițiile publice: atunci când un stat finanțează o centrală electrică, va trebui să semneze un ”contract bilateral pentru diferență”.

Acest contract prevede ca producătorul care primește subvenția de stat revinde energia electrică consumatorilor finali la un preț fix. Dacă acest preț este mai mare decât prețul pieței, se creează binecunoscutul ”profit excepțional”, sau extra-profit.

În acest caz, statul va trebui să ia o parte din acest profit și să-l transmită consumatorilor drept compensație pentru facturi. Dacă prețul fix este mai mic decât prețul pieței, atunci statul va recompensa producătorul.

Reforma include și acorduri colective: în conformitate cu propunerea, chiar și cei mai mici consumatori vor putea să investească în ferme eoliene sau solare și să vândă vecinilor lor surplusul de energie solară de pe acoperișurile lor, nu doar furnizorului lor.

În cele din urmă, Comisia propune statelor să interzică întreruperea energiei electrice pentru familiile cele mai vulnerabile care nu își pot plăti facturile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel