Data actualizării:
Data publicării:

Reforma de "austeritate bugetară", criticată de Mihai Daraban, președintele CCIR: O povară pentru mediul de business

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik
Mihai Daraban, președintele CCIR,  a criticat pachetul de măsuri fiscale adoptat de Guvern.

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a vorbit în cadrul unui interviu pentru DC NEWS despre pachetul de măsuri fiscale adoptat de Guvernul României, despre care spune că este "o povară pentru mediul de business". 

"Ceea ce se întâmplă este o povară pentru mediul de business. Statul, după părerea noastră, înainte de a trece să-i "hingherească", cum se spune și mă scuzați de limbaj, pe cei care au depus bilanțul la organele fiscale, cred că în primul rând ar trebui să îi vadă pe cei 360 de mii de care figurează activ și în funcțiune la Registrul Comerțului și nu depun nimic la Fisc. Și țineți minte? Prin 2014 vă spuneam că sunt 140 de mii care nu depun nimic și figurează activ și în funcțiune, am apărut din nou după vreun an în spațiul public și am zis că s-au făcut 170 de mii. S-au făcut apoi 200 de mii, 230 de mii, apoi 280 de mii, iată că s-a ajuns la 360 de mii", a spus Mihai Daraban.

"De ce nu depun bilanțul", a întrebat Bogdan Chirieac.

"Că e treaba lor, sunt oameni liberi. problema este că ANAF-ul nostru se focalizează pe baza de date a lor, care înseamnă cei care au depus bilanțul. Baza ai de la Registrul Comerțului, deși vorbim despre o entitate a Ministerului Justiției... Noi când aveam Registrul Comerțului la noi exista obligativitatea să depui și la Registrul Comerțului și atunci cifrele erau egale, acum fiecare e cu baza lui de date, de parcă sunt entități separate din punct de vedere național", a explicat Mihai Daraban.

"Păi depunerea bilanțului e obligatorie", a intervenit Bogdan Chirieac.

"Este obligatorie, dar dacă nu îl depui ai aproximativ 1.500 de lei amendă", a spus Mihai Daraban.

"Acum nici să îi bagi la pușcărie pe toți 360 de mii nu poți", a spus Bogdan Chirieac.

"Nu, dar măcar să le bați la ușă. Știți cum e? Cei care nu au depus bilanțul pică la un control încrucișat, adică vine ANAF-ul la dumneavoastră, domnul Chirieac, vă ia și vede că aveți 10 facturi de la Mihai Daraban și se uită ei în laptopul lor, "băi, Mihai Daraban și-a depus bilanțul? Și văd că nu l-am depus. Ei bine, în primă fază iau amendă 1.500 de lei. Dar repet, problema este că vorbim despre două entități ale statului român, de Ministerul de Justiție și Ministerul de Finanțe. Chiar nu vă puteți pune bazele de date la un loc?", a mai spus Mihai Daraban.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel