Referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE, aprobat de Parlament. S-a stabilit când va avea loc
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Parlamentul Republicii Moldova
Foto: Parlamentul Republicii Moldova
Află în articol când va avea loc referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat data la care se va desfășura referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE. Astfel, s-a stabilit că moldovenii își vor exprima opțiunea pe data de 20 octombrie. Oamenii vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

"Parlamentul a adoptat PROIECTUL de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional. Referendumul va fi organizat pe data de 20 octombrie 2024. Se va supune referendumului proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, exprimat prin întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Ce prevede proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova 

 

Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea Constituției cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al țării noastre. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată drept obiectiv strategic al țării. Documentul mai prevede completarea Constituției cu un nou titlu – „Integrarea în Uniunea Europeană”.

Astfel, se propune ca aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene să se realizeze de Parlament prin lege organică, iar prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare. 

Referendumul republican constituțional va fi organizat la inițiativa Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost semnată de 46 de deputați și a fost avizată de Curtea Constituțională", se arată într-un comunicat al Parlamentului Republicii Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel