Referendum pentru salvarea urșilor. Gheorghe Iancu, precizări
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) solicită președintelui Klaus Iohannis organizarea unui referendum pentru o problemă de interes național, salvarea urșilor de la împușcare.

'Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) solicită președintelui Klaus Iohannis, prin invocarea Legii nr. 3 din 22 februarie 2000, organizarea unui referendum național pentru salvarea urșilor de la împușcare, cu următoarele posibile întrebări: 1. Doriți împușcarea urșilor? 2. Sunteți de acord cu punerea de hrană în pădure pentru urși? 3. Sunteți de acord cu relocarea acestora atunci când numărul lor este mai mare în anumite areale? 4. Sunteți de acord să reîmpădurim cele aproximativ 1 milion de hectare de pădure defrișate? Uniunea Europeană ne finanțează împădurirea celor 1 milion de hectare de padure distruse. Prin urmare, se va crea un habitat pentru circa 3 mii de urși deoarce un urs are nevoie de un habitat de 300 de hectare.' a spus Marinescu.

'Liderii UDMR fac presiuni interne și externe cu privire la măcelărirea urșilor. În ultimii 7 ani, au fost împușcați 1400 urși de către firmele de vanatoare, obținând un profit de 28 de milioane de euro. Harghita și Covasna au ajuns paradisul braconierilor. Un pui de urs se vinde cu 500-600 de euro. Între 2014 si 2016 ministrul Mediului, Atilla Korodi, și secretarul general adjunct Gyozo-Istvan Barczi, ambii lideri UDMR, au aprobat împușcarea a 800 de urși. Ne este teamă că istoria se va repeta deoarece la conducerea Ministerului Mediului se află tot un reprezentant al UDMR, în persoana domnului Tanczos Barna. Menționez faptul că în anul 2020, la solicitarea FPAM, Curtea de Apel Constanța a anulat ordinul de împușcare a urșilor emis de Ministerul Mediului.' a declarat Marinescu.

VEZI ȘI UDMR, mișcare la Bruxelles pentru reducerea urșilor din România. Marinescu, apel către Iohannis, Guvern, Parlament și Poliția Animalelor

'FPAM dorește inventarierea urșilor din România, printr-un proiect european de finanțare care există prevăzut în acest scop, prin ciparea animalelor, nu prin estimarea numărului de către administratorii fondurilor de vânătoare! După inventariere, în caz că există un număr mai mare de urși nu este nicio problemă. Aceștia pot fi relocați în alte areale unde urșii au dispărut, precum în Caraș-Severin sau în cele 1 milion de hectare de păduri pe care dorim să le reîmpădurim.' a spus Marinescu.

'Singura speranță de a stopa masacrarea urșilor o  reprezintă președintele Klaus Iohannis prin organizarea acestui referendum. Niciun partid din arcul guvernamental nu se va opune deciziei criminale a UDMR de împușcare a urșilor și nici partidele din opoziție nu o vor face deoarece liderul opoziției este mare vânător. Mai mult PSD așteaptă să intre la guvernare cu UDMR.' a concluzionat senatorul Marius Marinescu, pentru DC News.

Gheorghe Iancu, profesor de drept constituțional și Avocat al Poporului, a menționat, pentru DC News, faptul că pentru organizarea acestui referendum trebuie invocată 'Legea Referendumului', respectiv Legea nr. 3 din 22 februarie 2000

De asemenea, profesorul Gheorghe Iancu a specificat că înainte de organizarea acestuia trebuie realizată inventarierea urșilor pentru a cunoaște numărul lor exact. 'Întrebarea de la referendum trebuie să fie formulată, potrivit legii, dacă românii sunt de acord ca să fie omorâți urșii existenți peste numărul lor identificat în urma unei inventarieri.' a concluzionat Gheorghe Iancu, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel