Data publicării:
Referendum "penali". Iohannis, PRINCIPIUL INTEGRITĂȚII în Constituție
Klaus Iohannis, la prima şedinţă a plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 2018, a subliniat faptul că în cazul rediscutării Constituţiei, este obligatoriu ca principiul integrităţii să fie introdus în Legea fundamentală.
Astfel, președintele a lansat un balon de încercare cu referendumul pe interzicerea "penalilor". Klaus Iohannis practic vrea ca legea care spune că "pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale" să fie extinsă și la politicienii care ocupă funcții înalte în stat, să nu mai fie vizați doar membrii Executivului.
Klaus Iohannis a lansat această teamă pentru a vedea cum este primită în spațiul public, după aceea îi mai rămâne să stabilească data pentru referendum, este de părere jurnalistul Val Vâlcu. Tema "penalilor" mobilizează electoral pentru că își vor exprima votul și protestatarii, justițiarii.
Klaus Iohannis a declarat vineri, în şedinţa CSM, că în 2017 a apărut "aşa un entuziasm" de a discuta în spaţiul public ce se întâmplă în sistemul de justiţie, el afirmând că acest lucru nu este de mirare, având în vedere că sunt persoane condamnate, judecate sau urmărite penal chiar în conducerea statului.
"Eu am afirmat în repetate rânduri şi o să mai afirm, spre disperarea lor, că astfel de persoane nu au ce căuta în conducerea statului exact din acest motiv. Pentru că, dintr-un interes personal, evident, ei vor fi tot timpul tentaţi să pună sub semnul întrebării sistemul de justiţie, Justiţia, judecătorii, procurorii, dăunând astfel grav statului, încrederii cetăţeanului în stat şi încrederii cetăţeanului în Justiţie", a spus şeful statului.
[citeste si]
"Sistemul electoral a fost aşa construit că accesul acestor persoane a fost posibil. Nu putem să negăm, în condiţiile acestor legi valabile, accesul acestor persoane la funcţii înalte în stat. Personal, sunt convins că, dacă ne-am apuca odată să rediscutăm Constituţia, arhitectura statului, este obligatoriu să introducem principiul integrităţii chiar în Constituţie. Altfel, s-ar putea ca situaţii de acest tip să apară şi în alte cicluri electorale", a arătat Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News