Data publicării:

Referendum Justiție. Chirieac: Iohannis, capcană fatală. Nu mă duc!

Autor: Ema Apostu | Categorie: Politica
WhatsApp
Președintel Klaus Iohannis, lideri PNL și PPE.
Președintel Klaus Iohannis, lideri PNL și PPE.

Analistul politic Bogdan Chirieac a discutat despre consecinţa discuţiilor de astăzi dintre preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii magistraţilor, în privinţa referendumului, dar şi în privinţa justiţiei.

"Este o consecință pur formală pentru ca domnul preşedinte Iohannis să raporteze în afara ţării: "m-am consultat cu societatea civilă, uite ONG - urile". De ce din 113.000 de ONG-uri, câte am aflat că sunt în România, ai chemat numai 10, nu ştiu. "M-am consultat cu magistraţii". Magistraţii au spus că "justiţia are un singur răspuns". Acolo e o întrebare politică care poate avea DA sau NU. Deci ambele răspunsuri sunt valabile, nu? De exemplu, Marea Britanie: "Rămânem în UE sau ieşim din UE?". S-a dat un răspuns. Ambele erau valabile. Şi dânsul a făcut acest lucru, cu gândul categoric la întrebarea care să îi aducă votul. Este greşit, profund greşit!", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

"Iohannis intră într-o capcană fatală"

"Preşedintele Iohannis intră într-o capcană fatală. A fost împins şi a căzut în toate capcanele acestea, timp de un an şi jumătate, pentru a-i face loc domnului Dacian Cioloș, care intră, pe această cale, în turul doi la prezidențiale. Domnul preşedinte Iohannis este împins în această capcană. Singur îşi pune o barieră, pe care, dacă nu o trece, dacă referendumul nu este validat, iese oficial, pe 26 mai, din jocul politic pentru prezidenţiale. Convoci referendumul şi el nu este validat. Înseamnă că nu mai ai niciun fel de importanță pentru publicul din România. De ce să îţi faci singur un asemenea handicap politic? Daţi-mi o explicaţie logică! Eu nu o găsesc", a mai spus Bogdan Chirieac.

"Nu merg la acest referendum"

"Eu, ca simplu cetăţean, spun acest lucru: de 29 de ani, în curând 30 de ani, am participat la toate alegerile, de fiecare dată când am fost chemat în fata urnelor. Ca simplu cetăţean... Am fost şi în toamnă la referendum, am votat "NU", dar am fost. Eu nu particip. Mă duc la alegerile europarlamentare, dar eu nu mă duc la un referendum în care, pe masă, este România şi integritatea ei teritorială. A băga din nou justiția în față, care văd că este folosită în exterior ca un fel de măciucă împotriva României şi a poporului român, este o eroare fundamentală. Probabil că mulţi oameni vor proceda la fel ca mine.

Dacă ai intrat în această capcană, domnul preşedinte Iohannis are tot dreptul să pună o întrebare politică. Şi atunci mă duc. Să spună, de exemplu, "sunteţi de acord ca, din 2024, mandatul prezidenţial să revină la patru ani şi să aibă loc concomitent alegeri parlamentare şi prezidenţiale?". Şi mă voi duce să votez "DA", pentru că, de când Adrian Năstase a băgat în noua Constituţie mandatul prezidenţial de cinci ani și parlamentarele la patru ani, e haos în România. Se împlineşte ciclul de 20 de ani în 2024. Alegerile pică în acelaşi moment, parlamentare şi prezidenţiale, iar dacă domnul preşedinte face acest lucru atunci revine în prim plan pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta.

Dar ca să îmi mai pui o întrebare pe justiţie, când cu toţii ştim ce s-a întâmplat în România, că a fost folosită ca armă politică, eu nu merg la acest referendum. Nu am cum să merg să pun țara pe masă. Şi aşa am ajuns locul de scuipat în Europa. Şi aşa mai mulți parlamentari au votat o rezoluţie împotriva României, în noiembrie anul trecut. Lucrurile au ajuns într-un moment în care trebuie luate decizii majore. Klaus Iohannis a promis referendum. Este preşedinte, candidează la preşedinţie. Să facă un referendum politic, nu pe justiţie!", a spus analistul politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel