Data publicării:

Referendum Iohannis. Președintele Comisiei SRI: Uitați-vă ce se poate întâmpla

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Politica
WhatsApp

Referendumul național referitor la continuarea luptei anticorupție este un mijloc de "reîncărcare politică a președintelui Klaus Iohannis", a declarat, joi, la Târgoviște, într-o conferință de presă, președintele PSD Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu.

Și referendumul, ca să dăm un răspuns cinstit, este un mijloc de reîncărcare politică a președintelui Iohannis. Referendumul are la bază nu dorința de a consolida sistemul judiciar, ci dorința președintelui de a găsi un cadru constituțional în care să se reîncarce politic, a spus Țuțuianu.

Acesta a adăugat că electoratul va putea decide prin vot dacă președintele a procedat sau nu corect.

Electoratul român va decide dacă președintele a procedat sau nu corect. O dată va decide prin participare sau nu la referendum și, în al doilea rând, va putea decide, în 2019, sancțiune politică. Pentru politicieni există sancțiune politică, te duci la urne și omul te votează sau nu, a spus Adrian Țuțuianu.

Senatorul social democrat a adăugat că avizul dat de Parlament pentru referendum are unele precizări.

Președintele are dreptul să organizeze un referendum național. Avizul Parlamentului este consultativ. Am făcut o precizare, că avizul e condiționat de respectarea unor norme constituționale, de respectarea unor decizii ale Curții Constituționale, care spun ce înseamnă referendum național, în ce domenii, și de respectarea practicii CEDO și a deciziilor Comisiei de la Veneția. Asta am spus noi în aviz, pentru că, de principiu, nu poți să îl blochezi, a afirmat senatorul PSD, potrivit Agerpres.

Liderul PSD Dâmbovița a susținut că, din punctul său de vedere, este o cheltuială inutilă, dar partidul din care face parte se va pronunța politic cu privire la referendum după ce se va ști oficial care este întrebarea la care trebuie să răspundă cetățenii.

Ne vom pronunța cu privire la poziția noastră politică față de referendum în momentul când vom vedea întrebarea. Rămâne să vedem. Personal, nu văd nicio finalitate a referendumului și împărtășesc opinia exprimată și în spațiul public că facem o cheltuială inutilă pentru a afla sau a nu afla... pentru că uitați-vă ce se poate întâmpla: nu se face cvorumul, înseamnă că românii nu susțin lupta anticorupție?, a precizat președintele PSD Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu.

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis pe 24 ianuarie președinților celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunța că a declanșat procedura privind organizarea unui referendum național cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice. Parlamentul a avut termen 20 de zile pentru a da un aviz acestei solicitări, aviz care este consultativ.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului au dat un aviz pozitiv în unanimitate solicitării președintelui Klaus Iohannis, iar apoi plenul Parlamentului a avizat favorabil, luni, 13 februarie, solicitarea președintelui privind referendumul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel