Data publicării:
Referendum familie adopție. Controversă cu pliantele lăsate în cutia poștală
Una dintre manipulările legate de referendumul pentru redefinirea familiei este că ”dacă nu vii la vot, doi bărbați vor putea adopta un copil, iar în școală copiii vor fi învățați că mama nu e femeie și tata nu e bărbat”.
Este o controversă care se propagă și la televiziuni, dar astfel de mesaje circulă și în cutiile poștale ale românilor. Oamenii au găsit tot felul de pliante cu îndemnuri pentru a ieși la vot și a alege DA.
De altfel, și pe site-ul da.referendumpentruromânia.ro aflăm: ”căsătoriile între un bărbat și un bărbat ne afectează. Prin căsătorie, vor avea dreptul sa adopte copii. Mai mult, copiii vor învăța din manuale că e normal să ai 2 tați ceea ce deja se întâmplă. Se vor modifica filmele, desenele animate, reclamele, emisiunile, dezbaterile. Se va înăspri legea și va dispărea libertate de exprimare și libertatea religioasă. Oricine va putea fi acuzat de discriminare, homofobie, intoleranță, instigare la ură. Se vor plăti amenzi, se va merge la închisoare”.
Realitatea este că și în prezent homosexualii pot adopta copii
Referendumul din 6-7 octombrie nu are legătură cu adopția. Mai mult, adopția de către un homosexual este permisă și în prezent. Interdicția unui asemenea drept pe considerente de orientare sexuală nu este permisă de instrumentele internaționale obligatorii pentru România, informează VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie.
Cine poate adopta?
Pot adopta atât familiile (persoane căsătorite între ele - soţ şi soţie), cât şi persoanele singure (necăsătorite) care obţin atestatul de familii/ persoane apte să adopte.
Cine nu poate adopta?
Art. 459 din Codul Civil al României prevede că "Persoanele care nu au capacitate deplină de exerciţiu, precum şi persoanele cu boli psihice şi handicap mintal nu pot adopta".
(1) Persoana care a fost condamnată definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum ilicit de droguri nu poate adopta.
(2) Persoana ori familia al cărei copil beneficiază de o măsură de protecţie specială sau care este decăzută din drepturile părinteşti nu poate adopta.
(3) Interdicţia se aplică şi persoanelor care doresc să adopte singure, ai căror soţi sunt bolnavi psihic, au handicap mintal sau se găsesc în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News