REFERENDUM 26 mai 2019. USR, reacţie oficială la decizia BEC: Procesul electoral poate fi îngreunat
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Dan Barna
Dan Barna
USR a reacţionat pe pagina de Facebook cu privire la decizia Biroului Electoral Central de a tipări trei buletine de vot la alegerile din 26 mai, unul pentru europarlamentare şi două pentru referendum. Partidul condus de Dan Barna a acuzat guvernarea PSD-ALDE de încercări repetate de îngreunare a desfăşurării referendumului. 

"Decizia Biroului Electoral Central de a pune întrebările la referendumul din 26 mai pe buletine de vot separate este nejustificată și ar putea îngreuna procesul electoral. Un prim efect al măsurii de separare a întrebărilor este creșterea costurilor, atât cu tipărirea buletinelor de vot, cât și logistice. Un alt efect ar putea fi validarea referendumului doar pentru una din întrebări, situație convenabilă coaliției PSD-ALDE. Nu este prima dată când PSD și ALDE încearcă să îngreuneze desfășurarea referendumului pe Justiție. Au vrut întâi secții separate de votare. Apoi, au vrut să umble la pragul de validare. Acum, separă întrebările la referendum. Românii nu trebuie descurajați, ci, dimpotrivă, trebuie încurajați să vină la urne și să-și exprime opinia cu privire la amnistia și grațierea pentru fapte de corupție, respectiv la modificarea legislației penale prin ordonanțe de urgență și dreptul altor autorități constituționale de a sesiza CCR. Clasa politică are obligația să asculte vocea poporului și să ia decizii în interesul acestuia, nu în interes personal", au scris cei de la USR pe pagina oficială de Facebook a partidului. 

BEC - decizie de ultimă oră 

Într-o decizie de ultimă oră, Biroul Electoral Central a decis să modifice desfăşurarea alegerilor din 26 mai. Pe site-ul BEC a fost publicată o hotărâre cu privire la modul de desfăşurare a referendumului, din care reiese că voturile exprimate pot fi anulate şi pe motiv de neatenţie, nu doar pentru ştampilare excesivă sau neştampilare, ca până acum. 

"Alegătorul care doreşte să îşi exercite dreptul de vot îşi va exprima iniţial opţiunea pentru scrutinul la care doreşte să participe (alegerile europarlamentare, referendum sau ambele n.r.). Alegătorul va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot pentru referendum, dacă şi-a exprimat decizia de a participa la scrutin, neavând posibilitatea de a opta doar pentru una dintre întrebări", se arată în decizia BEC din 14.05.2019. 

Atenţie la urne

"Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor lua măsuri pentru inscripţionarea vizibilă corespunzătoare a urnelor şi vor da îndrumări alegătorilor pentru a introduce buletinele de vot în urnele destinate acestora. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată atrage nulitatea acestuia", se mai arată în hotărârea Biroului Electoral Central. 

Şi deputatul USR Cosette Chichirău reacţionase la această decizie, numind-o "un abuz democratic". 

Referendumul pe justiţie convocat de Klaus Iohannis va avea loc pe 26 mai, în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel