Reducerea gramajului pe ambalaj. Negrescu spune că Ciolacu se luptă cu morile de vânt. ”Este o metodă prin care încearcă să mai vândă ceva”
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik / @alpakavideo
Foto cu rol ilustrativ: Freepik / @alpakavideo
Află ce declarații a făcut analistul economic Adrian Negrescu despre măsura propusă de premierul Marcel Ciolacu cu privire la semnalarea reducerii gramajului pe ambalaj.

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că urmează să fie elaborată o reglementare pentru producători ca în cazul în care au redus gramajul unui produs, aceștia vor fi obligaţi să semnaleze vizibil pe ambalaj.

„Unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat preţurile la fel de mari. Consider că aceasta este o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor! Este de fapt o scumpire 'camuflată', nejustificată economic, sub un ambalaj foarte asemănător. Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent! Iar în paralel, să pregătim o reglementare, pe modelul francez: producătorii să fie obligaţi să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă preţul produsului a rămas neschimbat. Şi, evident, sancţiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, a precizat Marcel Ciolacu.

”Se luptă cu morile de vânt”

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre măsura propusă de premierul Marcel Ciolacu.

„Aș fi vrut ca premierul Ciolacu să fie la fel de hotărât atunci când vorbește de inflație, despre care nu prea vorbește. Avem cele mai ample creșteri de prețuri din Uniunea Europeană pentru a treia lună la rând. Cea mai ridicată rată a inflației și nu se iau niciun fel de măsuri pe această perspectivă, dimpotrivă, prețurile la energie și gaze rămân la un nivel foarte ridicat. Nu mai vorbesc despre toate celelalte măsuri prin care statul stimulează, practic, creșterea prețurilor din România. Eu cred că premierul Ciolacu se luptă ca Don Quijote cu morile de vânt în această perspectivă pentru că măsura propusă de a trece pe ambalaj că a avut o cantitate de produs și că ulterior cantitatea respectivă s-a redus este o aberație. Raportat la ce facem chestia asta? Raportat la ce prețuri și în ce condiții? Această shrinkflation, această reducere a cantității de produs este o metodă prin care producătorii ce încearcă de fapt? Să își salveze vânzările. De ce vă spun acest lucru? Pentru că îi costă mai mult să producă orice produs, mă refer mai ales la zona alimentară. În loc să crească prețurile, încearcă să reducă din produs. Asta este o metodă prin care încearcă să mai vândă ceva.

Consumatorul trebuie să fie atent

(...) Cred că soluția este la consumator, la client, care să aleagă foarte bine ceea ce produse consumă, iar dacă într-adevăr vede că producătorul reduce cantitatea și crește prețul, într-adevăr să se ducă la alte produsele similare care sunt sunt prezente pe raft. Rezoluția este în economia liberă, în piața liberă, acolo unde oamenii trebuie să decidă concret ce cumpără și cum cumpără, pentru că e vorba de banii lor, iar statul, prin reglementări, nu cred că va rezolva această problemă, problemă la nivel mondial, care se întâmplă de zeci de ani, adică shrinkflation nu a apărut de ieri, de azi, se întâmplă întotdeauna în economia mondială.

Adaos comercial în funcție de gramaj

(...) Să nu uităm un lucru esențial. Practic, Guvernul a venit și a susținut, a contribuit, la efectele negative ale acestei shrinkflation prin plafonarea adaosului comercial pentru că, aduceți-vă aminte, acolo sunt prevăzute pe lista Guvernului niște gramaje. Adică nu poți avea un adaos comercial decât în funcție de anumite gramaje. Păi, în momentul ăla, marea parte din producătorii români au încercat să producă sub gramajul respectiv în așa fel încât să nu mai trebuiască să umble la adaosul comercial. Deci, Guvernul ar trebui să hotărască ce își dorește. Să reducă inflația, adică creșterile astea de prețuri care ne-au redus tuturor puterea de cumpărare și au afectat competitivitate economiei, sau încearcă doar prin măsuri de imagine, prin astfel de declarații publice, să ne facă senzația că se lucrează din această perspectivă la Palatul Victoria”, a declarat Negrescu, în direct la B1 TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel