Reducerea cu 15% a consumului de gaz, agreată la nivelul UE, ar fi doar o recomandare, spune ministrul Economiei
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, spune că reducerea cu 15% a consumului de gaze la iarnă, agreată la nivelul UE, este doar o recomandare, nu o obligaţie.
Ministrul economiei, Florin Spătaru, a declarat că reducerea în această iarnă cu 15% a consumului de gaz agreată la nivelul Uniunii Europene este o recomandare, nu o obligaţie şi că Guvernul de la Bucureşti nu a discutat până acum măsuri concrete în acest sens. El a spus că unele firme şi-au redus deja în mod voluntar consumul de gaz din motive economice şi nu pentru că li s-ar fi limitat livrările, arată Rador.
"O bună parte a acestor companii, din considerente obiective, şi-au redus acest consum, dar şi-au redus consumul din considerente de piaţă, de disponibilitate de materii prime şi din disponibilitatea pieţei de livrare şi nu avem în acest moment un obiectiv clar în reducerea consumului de gaze pentru aceste companii. O parte din industria metalurgică şi-a redus capacitatea de producţie pentru că li s-a redus numărul de comenzi, e normal, atunci consumul scade, dar nu vorbim acum de o iniţiativă a statului român de reducere a livrărilor de gaze către industrie", a declarat Florin Spătaru, conform sursei citate.
Statele membre ale UE au ajuns la un acord asupra unui plan de reducere a consumului de gaz
Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrările ruseşti, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE, potrivit AFP.
'Nu a fost o misiune imposibilă! Miniştrii (energiei din cele 27 de state membre, reuniţi la Bruxelles - n.r.) au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz în pregătirea pentru iarna viitoare', a anunţat preşedinţia cehă pe contul său de Twitter.
Majoritate uriaşă, numai Ungaria a fost împotrivă, a declarat Sven Giegold, ministrul german al mediului, despre acordul a cărui aprobare a necesitat doar o majoritate calificată de 15 state membre din cele 27.
Noul compromis survine după ce mai multe ţări membre au protestat faţă de ţinta globală a reducerii consumului de gaze naturale cu 15%, raportat la consumul mediu al ultimilor cinci ani, cerută de Comisia Europeană pentru perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023. Deşi acest obiectiv procentual se menţine, textul convenit în final prevede că statele membre vor face tot posibilul pentru a atinge această ţintă a reducerii consumului de gaz, reducere care deocamdată este voluntară.
Dar în caz de risc de gravă penurie, un mecanism de alertă va face obligatorie pentru cele 27 de state membre reducerea consumului de gaz cu 15%, însă acesta prevede mai multe situaţii în care ţările membre vor putea cere aplicarea unor derogări.
De pildă, statele UE care nu sunt interconectate cu reţelele de gaze ale altor state membre vor fi scutite de la reducerea obligatorie a consumului de gaze, întrucât nu vor putea elibera volume semnificative de gaze în favoarea altor state membre.
De asemenea, ţările ale căror reţele de electricitate nu sunt sincronizate cu sistemul european şi depind în mare măsură de gaze naturale pentru producţia de electricitate vor şi ele scutite, pentru a evita o criză a furnizării de energie electrică în acele state.
O excepţie va mai putea fi cerută de un stat membru pentru a-şi adapta cererea internă de gaze dacă acel stat are interconexiuni limitate cu altele şi dacă poate demonstra că foloseşte la maxim capacităţile sale de export către alte state, inclusiv capacităţile de export de gaz natural lichefiat (GNL).
Alte derogări mai pot fi solicitate dacă un stat membru depinde în mare măsură de gazele naturale ca materie primă pentru industriile critice sau în cazul în care consumul său a crescut cu cel puţin 8% în ultimul an comparativ cu media ultimilor cinci ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News