Reducere de 2,3% a PIB-ului, în primele nouă luni din 2010
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Produsul Intern Brut (PIB) s-a redus cu 2,3%, în primele nouă luni din 2010, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2009, potrivit datelor comunicate de Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, conform datelor INS,  PIB-ul estimat pentru trimestrul III a fost de 126,29 miliarde lei preţuri curente, în scădere - în termeni reali - cu 0,7% faţă de trimestrul precedent.  Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru trimestrul III 2010 a fost de 136,6 miliarde lei preţuri curente, în scădere - în termeni reali - cu 2,5% faţă de perioasa similară a anului trecut.

Industria a fost ramura care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 4,2%. Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (plus 2,6%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în agricultură, vânat şi silvicultură; pescuit şi piscicultură (minus 7,6%), construcţii (minus 14,9%), în activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii (minus 6,5%) şi în alte activităţi de servicii (minus 0,3%).

Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 3,3%.

Un efect pozitiv asupra PIB-ului l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (plus 14,6%), comparativ cu cea a volumului importurilor (11,9%).

Produsul Intern Brut estimat pentru primele trei trimestre din 2010 a fost de 348,02 miliarde lei preţuri curente, în scădere - în termeni reali - cu 1,9% faţă de perioada corespunzătoare din anul trecut.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel