Record. Vara anului 2021, cea mai fierbinte din istoria Europei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Vara anului 2021 a fost cea mai fierbinte din istoria Europei. Anomalii la nivel termic s-au înregistrat aproape peste tot în lume. Statisticile arată că încălzirea globală ucide în fiecare an peste 4 milioane de oameni.

Alarma pentru criza climatică n-a fost dată doar de focurile devastatoare din Canada, flăcările care au ars mii de hectare în Siberia, inundaţiile din Germania şi China sau flăcările care s-au înfăşurat în jurul Mediteranei, din Italia până în Grecia, sau temperaturile anormale din ultimele zile înregistrate în Noua Zeelandă, dar şi date prin satelit care confirmă faptul că Europa suferă o schimbare profundă.

Datele din sistemul Copernicus Climate Change Service al Uniunii Europene confirmă faptul că Bătrânul Continent a trăit cea mai fierbinte vară.

La scară globală, august 2021 a fost, alături de august 2017, a treia cea mai caldă.

Temperatura medie de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii august în Europa a fost cu aproximativ 0,1 grade celsius mai caldă decât în verile anterioare care câştigaseră titlul de „cea mai tare” (inclusiv 2010 şi 2018), dar dacă ne uităm la media 1991-2020, temperaturi chiar cu un grad mai ridicate, confirmând tendinţa încălzirii globale, potrivit Mediafax.

Dacă excludem partea central-vestică a Europei, toate celelalte regiuni au înregistrat anomalii la temperaturi, ca în Scandinavia, ţările din est şi Italia. Vara trecută a fost astfel chiar mai fierbinte decât cea din 2003, chiar dacă temperaturile anormale au fost diferite de la o zonă la alta.

Un raport ONU informează că „schimbările climatice sunt răspândite, rapide şi intensificate”. Totodată, ONU anunţă că evenimentele meteorologice extreme au crescut de 5 ori în 50 de ani.

În Groenlanda, temperaturile au depăşit nivelul de îngheţ pentru a treia oară în mai puţin de un deceniu, la jumătatea lunii august, şi a plouat pe stratul de gheaţă pentru prima dată.

În acest context, Europa a cunoscut evenimente meteorologice cu impact dramatic, fenomene care, potrivit oamenilor de ştiinţă, vor deveni din ce în ce mai frecvente şi intense din cauza crizei climatice.

Secetă, inundaţii, incendii, evacuări: din Marea Britanie până în Cipru, aproape fiecare ţară de pe Bătrânul Continent a suferit aceste efecte pe pielea lor.
Şi, conform raportului IPCC (Grupul interguvernamental privind schimbările climatice), publicat chiar în această vară, Europa este o regiune care este destinată să devină din ce în ce mai caldă, cu fenomene intense.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel