Data publicării:

Record: "Ţipătul" de Edvard Munch, vândut pentru 119,92 milioane de dolari

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
tipatul
tipatul

Alegeri prezidentiale 2024

Un nou record absolut de preț a fost stabilit, miercuri seară, la o licitație din New York, când o versiune a tabloului "Ţipătul" realizată de pictorul norvegian Edvard Munch a fost adjudecată cu 119,92 milioane de dolari, devenind astfel opera de artă cel mai scump vândută vreodată la licitaţie.

Șapte cumpărători și-au disputat tabloul, estimat la 80 de milioane de dolari, la o licitaţie, organizată la sediul casei Sotheby's din New York, într-un interval de numai 12 minute, informează Mediafax.

Pastelul realizat în 1895, reprezentând un bărbat în timp ce ţipă, cu mâinile în jurul feţei, având în fundal cerul însângerat al oraşului Oslo, esta singura dintre cele patru variante ale tabloului "Ţipătul" care era încă deţinută de un colecţionar particular, omul de afaceri norvegian Petter Olsen.

Acest tablou are şi o particularitate: el include, scris cu litere roşii pe rama sa din lemn de culoare deschisă, poemul care a inspirat această operă, devenită una dintre capodoperele cel mai uşor de recunoscut din lume.

Celelalte trei versiuni ale tabloului aparţin unor muzee norvegiene, Muzeul Munch din Oslo (două versiuni) şi Galeria Naţională din Oslo (o versiune).

Licitaţia s-a încheiat într-un ropot de aplauze, după ce comisarul Tobias Meyer a anunţat stabilirea unui record mondial.

"«Ţipătul» exprimă după părerea mea momentul înfricoşător în care omul îşi dă seama de impactul său asupra naturii şi de schimbările ireversibile pe care le-a iniţiat, făcând ca această planetă să devină tot mai puţin locuibilă", a spus Olsen, precizând că banii încasați pe tablou vor fi destinați construirii unui muzeu dedicat artistului în Norvegia.

Precedentul record mondial de preţ era deţinut de un tablou de Picasso, "Nu au plateau de sculpteur", vândut cu 106,4 milioane de dolari (inclusiv taxe) în mai 2010, la sediul casei Christie's, la New York.

"«Ţipătul» exprimă după părerea mea momentul înfricoşător în care omul îşi dă seama de impactul său asupra naturii şi de schimbările ireversibile pe care le-a iniţiat, făcând ca această planetă să devină tot mai puţin locuibilă", a spus Olsen, aducând un omagiu viziunii şi premoniţiei lui Munch.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel