Record pentru un tablou de Basquiat, vândut cu peste 110 milioane de dolari
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
Un tablou fără titlu, operă a lui Jean-Michel Basquiat, a fost achiziţionat luna aceasta la Sotheby's din New York, cu 110,5 milioane de dolari de către un colecţionar japonez. Un record pentru pictorul newyorkez.

Un tablou fără titlu, operă a lui Jean-Michel Basquiat, a fost achiziţionat luna aceasta la Sotheby's din New York, cu 110,5 milioane de dolari de către un colecţionar japonez. Un record pentru pictorul newyorkez.

Pictura de mari dimensiuni, 1,83 metri x 1,73, reprezintă un cap de negru neliniştitor, pe un fond bleu azuriu şi a fost adjudecată după 10 minute de licitaţie, o durată destul de neobişnuită. Precedentul record al artistului data din mai 1916, când un alt tablou gigantic (2,38 x 5 metri) atinsese la Casa Christie's suma de 57,2 milioane de dolari.   

    

La puţin timp după vânzarea pânzei lui Basquiat, Sotheby's a anunţat că noul posesor al lucrării este colecţionarul japonez Yusaku Maezawa, acelaşi care stabilise şi precedentul record de la Christie's şi care a devenit acum proprietarul celor mai scumpe două picturi ale pictorului newyorkez.

Miliardarul, care a făcut avere din comerţul de haine on line, cheltuise 97,8 milioane de dolari pentru şapte opere la licitaţiile din primavera anului 1916. Yusaku Maezawa are 41 de ani şi a anunţat într-un comunicat de presă că intenţionează să prezinte acest ultim tablou în viitorul muzeu pe care doreşte să-l deschisă la Chiba, oraşul său natal din estul Japoniei, lucrarea devenind “piesa centrală”.

        

El a mai explicat că în aşteptarea deschiderii muzeului, va accepta să împrumute pânza muzeelor din întreaga lume. “Sper că aceasta va produce şi altora tot atâta bucurie cât mi-a provocat şi mie, că această capodoperă va inspira generaţiile viitoare”.

Preţul de plecare al lucrării celui care se făcuse cunoscut sub pseudonimul SAMO pictând pe zidurile din New York a fost de 57 de milioane de dolari, aproape egal cu recordul pentru Basquiat din 2016.

Licitaţia s-a rezumat la un duel rapid între un cumpărător din sală şi celălalt care a licitat prin telefon. Primul a mers până la 97 de milioane de dolari, lăsându-i colecţionarului japonez opera la 98 de milioane, preţ la care s-au adăugat taxele şi comisioanele.

Căderea ciocanului care a marcat sfârşitul licitaţiei a fost salutată cu strigăte de publicul prezent şi cu fluierături admirative.

Pânza n-a mai fost propusă spre vânzare şi nici arătată publicului de la vânzarea ei, în 1984 la Christie's. Atunci, un colecţionar anonim n-a plătit pentru această opera din 1982 decât 19.000 de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel