Record de țări care ating obiectivul NATO pentru apărare. Secretarul general Jens Stoltenberg susține că este ”cea mai mare creștere din ultimele decenii”
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Citește în articol declarațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Un număr record de 23 din cele 32 de țări NATO ating obiectivul alianței de 2% pentru cheltuielile de apărare, potrivit ultimelor statistici NATO publicate luni seara.

Germania, Olanda, Norvegia, Norvegia și Turcia se numără printre cele care au atins pentru prima dată procentul de 2%.

„În toată Europa și în Canada, aliații NATO cresc, în acest an, cheltuielile pentru apărare cu 18%. Aceasta este cea mai mare creștere din ultimele decenii”, a declarat luni, la Casa Albă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat alături de președintele american Joe Biden.

Faptul că 23 de țări îndeplinesc ținta - stabilită în urmă cu 10 ani - face ca numărul acestora să fie ”de peste două ori mai mare decât în urmă cu patru ani și demonstrează că aliații europeni și Canada își intensifică cu adevărat eforturile și își asumă partea lor de responsabilitate comună pentru a ne proteja pe toți cei din alianța NATO”.

Dovadă pentru criticii din SUA

De asemenea, este pentru prima dată când aliații din afara SUA au atins ținta în medie, NATO fiind dornică să evidențieze această cotă din cheltuielile de apărare ca dovadă pentru criticii din SUA, în special din Partidul Republican, care cer o împărțire mai echitabilă a sarcinilor.

Polonia se află în fruntea clasamentului cu 4,12%, urmată de Estonia (3,43%), SUA (3,38%), Letonia (3,15%) și Grecia (3,08%).

Canada, Belgia, Luxemburg, Slovenia și Spania se numără printre țările care cheltuiesc cel mai puțin, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel