Record de migranți în exclava spaniolă Ceuta / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Record de migranți în exclava spaniolă Ceuta / Sursă foto: Captură Youtube
Record de migranți în exclava spaniolă Ceuta / Sursă foto: Captură Youtube
Cel puțin 6.000 de migranți au ajuns în exclava Ceuta, care aparține de Spania și se află în apropierea Strâmtorii Gibraltar.

Aproximativ 6.000 de migranți au ajuns în ultimele ore în Ceuta, o exclavă spaniolă vecină cu Maroc, în apropierea Strâmtorii Gibraltar. Oficialii spun că este un număr record de migranți și că 1.500 dintre aceștia sunt minori. În același timp, autoritățile spaniole spun că au trimis deja aproximativ 2.700 înapoi, dar nu și minorii. În ultima vreme, exclavele spaniole Ceuta și Melilla au devenit magneți pentru migranții africani.

Trupele spaniole au fost dislocate pe plajă pentru a ajuta poliția de frontieră la punctul principal de intrare în Ceuta - Tarajal, în partea de sud a exclavei. Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a declarat că 200 de soldați, plus 200 de polițiști suplimentari vor asista poliția de frontieră normală a Ceutei. Exclava are aproximativ 80.000 de locuitori.

Ulterior, forțele de securitate marocane de la Fnideq, orașul adiacent, au tras gaze lacrimogene pentru a dispersa o mulțime mare de migranți la gardul de frontieră, a informat agenția de știri AFP. De asemenea, primul ministru Pedro Sánchez a anulat o călătorie la Paris, unde urma să participe la un summit condus de francezi privind ajutorul financiar pentru Africa. Acesta a promis că se va concentra asupra crizei din Ceuta și va da dovadă de „fermitate maximă” în restabilirea normalității în enclavă.

În cealaltă exclavă, Melilla, 86 de africani subsaharieni au intrat marți prin debarcaderul său sudic, care marchează granița cu Marocul. Totuși, Melilla are un gard de frontieră solid, iar alte câteva sute de migranți au fost blocați de forțele de securitate, relatează agenția de știri Efe din Spania. Oficialii spanioli citați de Efe au declarat că gardienii marocani au ajutat forțele spaniole din Melilla. Unii migranți au aruncat cu pietre asupra forțelor spaniole, au mai precizat aceștia.

Fluxul de migranți s-a intensificat pe fondul unei tensiuni crescute asupra Saharei Occidentale, un teritoriu ocupat de Spania până în 1975, când Marocul a preluat controlul asupra majorității acestuia. Conform informațiilor, majoritatea migranților sunt bărbați tineri, dar există și familii și numeroși copii. Mulți au folosit colace de salvare și bărci de cauciuc, precizează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel