Record absolut de căldură pentru luna noiembrie în Quebec, Canada
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Record absolut de căldură pentru luna noiembrie în Quebec, Canada
Record absolut de căldură pentru luna noiembrie în Quebec, Canada
Un record absolut de căldură a fost înregistrat sâmbătă în Quebec, cu peste 23 de grade Celsius raportate la Montreal, cu 15 grade mai mult decât temperatura medie, a anunţat Environment Canada, relatează AFP.

Recordul anterior fusese înregistrat pe 10 noiembrie 2020, cu 22,4 grade Celsius, potrivit Ministerului Mediului.

'Este prima dată când înregistrăm o astfel de temperatură în noiembrie'

'Este prima dată când înregistrăm o astfel de temperatură în noiembrie de la începutul măsurătorilor, este un record absolut', a declarat Dominic Martel, meteorolog la Environment Canada. Penultimul record datează din noiembrie 1948, cu o temperatură de 21,7 grade. De la începutul săptămânii, temperaturile au crescut treptat, din cauza unei mase de aer cald venite din sudul Statelor Unite.

Pentru această perioadă, temperaturile medii oscilează de obicei în jurul valorii de 8 grade Celsius în Montreal. În luna octombrie temperaturile erau deja cu peste 2 grade Celsius peste medie. Aceste creşteri de temperatură nu ar trebui să dureze. 'Se aşteaptă o revenire la vremea de iarnă la jumătatea lunii noiembrie.

Modelele par să indice o scădere a temperaturilor către weekend-ul viitor. Aceasta ar însemna probabil prima ninsoare din sezon pentru Montreal şi regiunea înconjurătoare, cu temperaturi în jur de 0 grade Celsius', a declarat Patrick Duplessis, meteorolog pentru MétéoMédia, un canal de televiziune specializat din Quebec.

Vezi și - Sute de activiști pentru climă s-au așezat în faţa roţilor avioanelor pe aeroportul Schiphol din Amsterdam - Video

Sute de activişti de mediu îmbrăcaţi în salopete albe au luat cu asalt sâmbătă o zonă în care se află avioanele private de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam şi au împiedicat plecarea avioanelor timp de ore întregi, aşezându-se în faţa roţilor acestora, transmite Reuters. 

Poliţia militară a intervenit şi a îmbarcat zeci de protestatari în autobuze. Mai mult de 100 de activişti au fost arestaţi, a raportat postul naţional de televiziune NOS.

Protestul a făcut parte dintr-o zi de demonstraţii organizate de Greenpeace şi Extinction Rebellion în interiorul şi în jurul platformei aeriene, înaintea începerii conferinţei COP27 privind clima din Egipt. Nu au fost raportate întârzieri la zborurile comerciale.

Vrem mai puţine zboruri, mai multe trenuri şi interzicerea zborurilor inutile pe distanţe scurte şi a avioanelor private, a declarat liderul campaniei Greenpeace Olanda, Dewi Zloch.

Grupul de mediu spune că Schiphol este cea mai mare sursă de emisii de dioxid de carbon din Olanda, cu 12 miliarde de kilograme pe an. Ca răspuns la protest, Schiphol a declarat că îşi propune să devină un aeroport fără emisii până în 2030 şi susţine obiectivele industriei aviatice de a ajunge la emisii nete zero până în 2050.

Guvernul olandez a anunţat în iunie că intenţionează să limiteze numărul anual de pasageri pe aeroport la 440.000, cu aproximativ 11% sub nivelul din 2019, invocând preocupările legate de poluarea aerului şi de climă.

Ministrul transporturilor, Mark Harbers, a declarat luna trecută în parlament că biroul său nu poate controla traficul tot mai mare de avioane private, iar guvernul se gândeşte dacă să includă această problemă în politica sa privind clima. Vezi video aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel